Cainii terapeuti si cei mai buni dintre toti

2
25

Conceptul de caine terapeut se refera la dresarea patrupedelor in vederea ameliorarii starii de sanatate a pacientilor din spitale si centre psihiatrice, a varstnicilor de la azile si, in general, a oamenilor aflati in situatii de stres sau chiar in pericol.

Acest tip de terapie provine din Statele Unite ale Americii. O asistenta medicala de origine americana a observat imbunatatiri semnificative in starea de sanatate a pacientilor spitalului unde lucra temporar in Marea Britanie. Acestia au beneficiat de vizitele cainelui ei, un golden retriever extrem de prietenos. La intoarcerea in SUA, asistenta a implementat un program de vizite canine in spital. Acest lucru se intampla in 1976, cand terapia era la inceput.

In timp, efectul terapeutic al cainilor dresati a fost recunoscut si s-a raspandit peste tot in lume. Animalele de companie alina durerile, ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin calmarea pacientilor, alunga stresul si ridica moralul. Cererea pentru aceasta terapie a crescut de-a lungul timpului. Ba chiar, in ultima perioada, cainii terapeuti au inceput sa fie folositi pentru a ajuta copiii cu tulburari emotionale si de vorbire sa-si depaseasca dizabilitatile.

Studiile efectuate pe grupuri de pacienti au relevat faptul ca acestia au trecut bine peste suferinta daca au beneficiat de terapia cainilor de companie. De asemenea, au folosit cu 50% mai putine medicamente impotriva durerilor decat pacientii fara caini terapeuti. Efectul pozitiv al acestor caini terapeuti asupra bolnavilor este mai mult decat evident. Patrupedele actioneaza la nivel emotional, psihosocial, dar si fizic, prin starea de bine pe care o induc.

Rezultatele exceptionale obtinute in cazurile terapiei cu caini ii ajuta pe medici sa extinda aceasta metoda terapeutica la mai multe afectiuni. Exista organizatii non-profit care se ocupa cu cresterea, dresarea si plasarea cainilor terapeuti. Aceste institutii furnizeaza animalele de companie foarte bine pregatite persoanelor cu dizabilitati fizice si psihice si, cel mai important lucru, o fac gratuit, fara a percepe taxe in schimbul serviciilor.

2 COMENTARII

  1. Pai vorbim de America, acolo unde fiecare isi are locsorul sau. Inclusiv tot felul de caini. Tare frumos mai suna,,terapie cu catei de companie,,. Pe cand la noi deja terapia te infasoara odata ce ai iesit din curte sau din scara blocului…

  2. Cainii sunt animale extraordinar de empatice si au ajutat de foarte multe ori in cazuri grave. Nu trebuie decat sa fim mai receptivi :)

LĂSAȚI UN MESAJ