Ce avantaje aduce o certificare ISO 27001 ?

4
30

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) isi are denumirea de la cuvantul grecesc „isos”, care inseamna „egal”.

 

ISO 27001 care are denumirea alternativa ISO/IEC 27001 (IEC- Comisia Internationala Electrotehnica ), pune bazele celor mai bune practici legate de securitatea tehnologiilor informatice.

 

O certificare ISO 27001 garanteaza faptul ca informatiile si datele stocate de organizatia certificata indeplinesc cerintele de siguranta stipulate de standardele internationale, asigurand, prin urmare, prezenta companiei in mediul global de afaceri.

 

Spre exemplu o companie care ofera servicii financiare online, actionand pe piata globala, are nevoie de certificare pentru securitatea informatiei, clientii companiei solicitand masuri de securitate informationala care pot fi dovedite si verifcate.

 

Siguranta informationala

 

Prin utilizarea standardului ISO 27001, siguranta informationala este imbunatatita semnificativ.

 

O organizatie care a obtinut o certificare ISO  27001 devine mult mai constienta de potentialele riscuri si scurgeri de informatii prin examinarea detaliata si meticuloasa a sistemelor de securitate interne.

 

Cooperare organizationala interna

 

Standardul ISO 27001 presupune implicarea activa atat a personalului tehnic cat si a celui de conducere in examinarea tuturor aspectelor legate de managementul sistemului informational.

 

O serie de protocoale de siguranta sunt create, implementate si monitorizate de personalul de conducere cat si de profesionistii din domeniul tehnic.

 

Aceste activitati comune duc la o crestere a gradului de comunicare interna, avand ca rezultat celeritatea luarii deciziilor si imbunatatirea mediului tehnologic al companiei.

Comparatii ISO 27001

Certificarea ISO 27001 arata actorilor economici cu care organizatia certificata conlucreaza faptul ca aceasta manipuleaza informatiile intr-o maniera sigura, facilitand astfel increderea si cooperarea mutuala.

 

Dezvoltarea unei structuri interne calitative de catre o organizatie in domeniul securitatii informationale poate servi ca un reper pentru competitori sau colaboratori, fata de care acestia pot face comparatii sau porni procese similare, efectul fiind acela de imbunatatire generala a calitatii securitatii informationale pentru intreg mediul de afaceri.

 

Asigurarea calitatii

 

O implementare ISO 27001 pentru a obtine un certificat ISO 27001 presupune declansarea unui proces activ, intens, complex si multilateral, avand rezultate evaluabile.

 

Procesul de asigurare a calitatii ofera incredere cadrelor de conducere in masurile de siguranta noi si imbunatatite.

 

Acesta incredere se regaseste si in cadrul publicului si a mediului de afeceri in general, intreaga activitate a companiei avand de castigat astfel.

 

Structura organizationala

 

Beneficiile implementarii ISO 27001 mai au si o componenta legata de structura organizationala.

 

Odata cu dezvoltarea generala a afacerii se dezvolta si procesele legate de tehnologia informatiei, corespunzator si vulnerabilitatile datorate securitatii informationale.

 

Angajatii pot ajunge in situatia de a nu mai fi constienti de responsabilitatile proprii, necunoscand cine este responsabil de luarea unor anumite actiuni si de evaluarea rezultatelor.

 

Prin revizuirea tuturor proceselor, presupusa de implementarea standardului ca urmare a unui proces de consultanta ISO 27001, sunt definite astfel activitatile procesuale cat si linia structurala a companiei, toate deficientele rezultate datorita expansiunii acesteia fiind astfel inlaturate.

4 COMENTARII

  1. Salut,
    Nu in ultimul rand certificarea ISO 27001 implica si alinierea la cerintele standardului ISO 9001 ( pentru ca unele puncte ale acestora doua sunt comune) si implicit implementtarea partiala si a unui sistem de management al calitatii.
    PS @fotograf de nunta lucian : in domeniul alimentar se aplica HACCP 22000 standard care ne asigura siguranta alimentului!
    Ca implementarea se face defectuos, este alta problema, dar fara standardul asta nu am mai fi siguri ce mancam nici acasa daramite undeva in oras…

LĂSAȚI UN MESAJ