Ce sunt pietrele miscatoare din Valea Mortii?

1
325

Valea Mortii este probabil cea mai arida zona desertica din lume, fiind un monument national din California, considerata o zona naturala in care se intalnesc extremele. Muntii inalti, acoperiti cu zapezi coboara in pante tapitate cu pini si flori salbatice, ce se ridica in mijlocul dunelor instabile ale imensului desert salin si alcalin.

Deadman Pas, Dry Bone Canyon, Funeral Mountains- sunt locuri cu nume foarte sinistre care descriu acest loc arid. Valea Mortii este cea mai fierbinte si mai uscata zona din America de Nord, fiind descris ca un loc ars de soare, unde poate trece si un an intreg fara ca o picatura de ploaie sa atinga aceste taramuri.

In zilele obisnuite de vara, termometrul poate indica si valori de 43 grade Celsius, acestea fiind valori obisnuite aici. Timp de sase saptamani, in Valea Mortii s-au inregistrat valori zilnice de 49 grade Celsius. Death Valley mai detine un record, aici aflandu-se punctul cu cea mai joasa altitudine de pe continentul nord- american- 86 de metri sub nivelul marii. Acesta s-a format atunci cand portiuni uriase de pamant s-au scufundat de-a lungul faliilor geologice, zonele invecinate inaltandu-se si dand nastere muntilor. Aceasta fisura, cu adancimi impresionante, actioneaza ca pentru razele solare, muntii Sierra Nevada constituind o bariera perfecta in calea ploilor.

Depunerile de sare de pe fundul vailor au ramas astfel dupa evaporarea lacurilor, iar ploile au erodat sarea in forme zimtate.

Urmele pe care bolovanii misteriosi le lasa in urma pot fi in linie dreapta sau in zig-zag. Aceste urme se intind pe fundul unui fost las, numit Racetrack, unde prezenta bolovanilor este impresionanta pe terenul plat. Cea mai plauzibila explicatie ar putea fi aceea ca solul devine alunecos dupa o ploaie, iar vanturile puternice imping acesti bolovani, lasand in urma poteci de toate formele.

Cea mai simpla ipoteza – si poate cea mai corecta – spune ca rocile sunt miscate de vanturi puternice – ajutate de pojghita de gheata ce se formeaza in timpul noptii – atunci cand solul este suficient de umed incat sa fie foarte alunecos. Insa nimeni nu a observat o astfel de piatra miscandu-se.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ