De ce corpul uman este asimetric?

0
189

Cei mai multii dintre noi au observat inevitabilul, in ceea ce priveste corpul noastru- o mana, un picior sau poate un ochi este mai mare decat celalalt. Ei bine, aceste diferente pot sa isi faca aparitia din cauza variatiilor inregistrate de o serie de factori, cum ar fi neindemanare sau leziuni, insa este important de retinut ca nu suntem fiinte simetrice. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca, in timp ce corpul uman pare a fi simetric, cele mai multe organe vitale sunt aranjate asimetric.

Aceasta asimetrie are legatura cu o teorie axata pe formarea embrionului. Astfel, embrionul este „captusit” cu fire extrem de mici, numite cili, care se invart in jurul acestuia cu o rata de 10 ori pe secunda, toate in aceeasi directie. Acesta rotatie sincronizata impinge fluidul din partea dreapta a embrionului catre stanga.

Pe partea stanga a embrionului, alti cili „observa” acest flux si incep sa activeze gene specifice in zona stanga a acestuia. Ei bine, aceste gene au legatura directa cu anumite proteine, cauzand ca, atat partea stanga, cat si cea dreapta a embrionului sa fie din punct de vedere chimic diferite, cu toate ca ele inca arata la fel.

Organe asimetrice

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste diferente chimice sunt cele care conduc la prima asimetrie vizibila- inima. Incepe ca si cum ar fi un tub simplu, insa atunci cand embrionul se afla la aproape trei saptamani, se deplaseaza catre stanga. Inima incepe sa creasca diferite structuri pe fiecare parte, formand camerele si vasele necesare pomparii sangelui.

Intre timp, celelalte organe majore incep sa se miste. Stomacul si ficatul se misca in sensul acelor de ceasornic de la linia mediana la pozitiile lor finale. Plamanului drept ii cresc trei lobi, in timp ce celui din stanga ii cresc numai doi. Aceste schimbari vizibile apar dupa ceva timp dupa ce embrionul a dezvoltat diferente cu privire la stanga si dreapta sa.

Blogger: Cristina M.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ