Despre adolescenta extrem de importanta

0
11

Daca este sa spunem lucrurilor pe nume, nu pretinde nimeni ca a fi parintele unui adolescent ar fi ceva usor sau lipsit de provocari. Cu toate acestea insa, cand te gandesti la propriul copil, iti vine greu sa crezi ca vei intampina si tu problemele despre care ai tot auzit ca apar la aceasta varsta. Nu, te incurajezi tu, copilul tau nu se va certa cu tine, nu va sta afara pana tarziu in noapte si nici nu-si va pune cercei in sprancene.

Adevarul este ca nimeni nu-ti poate oferi garantii. Adolescenta reprezinta una dintre cele mai provocatoare, intense si, in acelasi timp, decisive perioade ale vietii oricarei persoane. Schimbarile se succeda in ritm alert si pe toate planurile, iar mai tarziu, cand te gandesti la acest lucru, ai sentimentul ca totul a trecut ca prin vis.
Pentru multi parinti, situatia se poate dovedi chiar socanta. Copilul tau, care pana mai ieri te invita sa va jucati impreuna si te astepta sa-l invelesti si sa-l saruti in fiecare seara, dintr-odata pare sa nu mai doreasca deloc sa fie in preajma ta. Nimic din ceea ce spui sau faci nu-i mai este pe plac si nu face nici un efort pentru a ascunde acest lucru.
Oricat de greu ti-ar fi, trebuie sa intelegi ca totul face parte dintr-un proces firesc. Adolescentul se afla in plin proces de constientizare a propriei identitati si cauta preponderent compania prietenilor, nu a familiei. Daca insisti, nu vei reusi decat sa-l enervezi si sa-l determini sa se inchida si mai mult in sine. Cateodata, parintii se simt atat de raniti de comportamentul adolescentilor, incat le raspund cu aceeasi moneda, ignorandu-i. Este o greseala. Adolescentii traverseaza o perioada paradoxala: au foarte mare nevoie de parinti, dar ceva ii opreste sa arate acest lucru, ba chiar ii determina sa se comporte ca si cum si-ar dori contrariul.

          Eventuala raceala si izolare a parintilor sunt intens resimtite si pot avea consecinte imprevizibile. Prin urmare, nu ezita sa-i dai de inteles ca esti acolo, intotdeauna, iar cand va avea nevoie de tine, va sti, cu siguranta, unde sa te gaseasca. Astfel, va avea incredere in tine, ceea ce nu este deloc putin lucru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ