Despre populatia stangace

0
47
stangaci

Ce determina ca cineva anume sa devina stangaci? Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri de ce se intampla acste lucruri, insa cercetarile ne atrag atentia catre o indicator complex care sta intre gene si mediul de viata. In timp ce totusi nu a fost descoperit un set exact de gene stangace, oamenii care isi folosesc in mare mana stanga au mai multi membri ai familiei care scriu sau isi indeplinesc sarcinile de zi cu zi cu ajutorul mainii stangi. Cercetatorii au descoperit diferite conexiuni ale creierului la stangaci si la dreptaci.

Insa indiferent ce ii poate face pe unii oameni sa se folosesca mai mult de stanga, stiinta a descoperit de asemenea un anumit set de trasaturi de personalitate pe care oamenii stangaci tind sa le aiba. Asadar, pentru toti acesti oameni, pentru dreptaci si pentru cei ambidextri, este timpul sa lase la o parte discriminarea si sa se vada mai intai de toate ca oameni.

Stangaciii prezinta un risc mai ridicat de psihoza. Oamenii care se folosesc de mana stanga sunt in jur de 10% din intreaga populatie. Insa cercetatorii au descoperit faptul ca in populatiile cu anumite probleme mentale, aceasta rata urca. Studiile anterioare au descoperit faptul ca oamenii cu psihoza au un procent de 20% sanse de a fi stangaci, mai degraba decat de a fi dreptaci.

Mana de care te folosesti cel mai des poate determina sanatatea ta generala. Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea un risc mai dezvoltat pentru dislexie, ADHD si anumite afectiuni ale starii de spirit, potrivit unor studii efectuate asupra oamenilor stangaci. Cercetatorii nu sunt siguri exact de ce apare acest fenomen, insa multi dintre acestia cred ca este in legatura cu felul in care este concetat creierul nostru. Acesta ste impartit in doua jumatati: partea stanga si partea dreapta. Ce mai multi oameni se bazeaza pe partea stanga a creierului cel mai mult pentru sarcini ce privesc functionarea limbii si asa mai departe. Insa, 30% dintre stangaci sunt fie partal axati pe emisfera dreapta sau nu au o anumita emisfera dominanta deloc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ