Despre satul meu natal : Hangulesti

0
44

Localitatea: Hângulesti
Adresa: Comuna Vulturu
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VN-II-m-B-06512

Scurtă descriere
Zidul lui Donie, monument istoric Cod LMI VN-II-m-B-06512 este situat in partea de vest a satului Hangulesti in locul numit „Sonda” si dateaza din anul 1800.
In secolul al XVIII-lea, majoritatea satelor din aceasta regiune apartineau lui Donie Dimian. Se presupune ca acest Donie s-a casatorit cu o sora a lui Ion Neculce si tot el era “mare capitan de marginea Tarii Romanesti” (prezent in delegatia care incheia la Focsani actul din 1701) “pentru asezarea ponturilor” intre cele doua tari). Incepand cu 1728, Donie Dimian apare cu titlul de ispravnic al marginii.

O mare parte din mosiile si satele ce apartineau familiei Donie au fost cotropite de Manastirea Sf. Ioan din Focsani-Munteni, ctitorita de Grigore Ghica in 1661, inzestrata si cu numeroase alte mosii. Localitatea este asezata pe un ses deschis in toate partile, care se pierde in apele Ramnei, Ramnicului Sarat si Putnei. Pe la marginea ei trece paraul Leica, care formeaza spre est balta Leica, din care o parte se numeste Balta Zidului, datorita ruinelor cunoscute sub numele de “Zidul lui Donie”. Acestea, la randul lor, au dat numele de Lunca Cotul Zidului unui mic ses din Lunca Tuguiatilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ