Equity Invest- Despre cum s-a depreciat leul ca acum 5 ani

0
67

images (2)5 ani au trecut de cand leul nu a mai inregistrat o depreciere atat de mare la inceput de an pe pietele financiare. Potrivit unui raport Equity Invest, in perioada 1-27 ianuarie 2014 leul s-a depreciat cu aproximativ 1,6%. Afla in continuare principalele etape in care aceasta depreciere record a fost realizata.

Conform cu o analiza forex a Equity Invest, casa romaneasca de brokeraj existenta pe piata din 1998, in 2009 a mai avut leul un inceput de an comparabil de slab cu cel de anul asta. Deprecierea leului a fost determinata de masurile FED si BNR, inregistrandu-se astfel doua mari etape ale deprecierii.

In prima etapa a deprecierii, localizata aproximativ in prima saptamana din 2014, capitalurile speculative si-au facut iesirea din zonele emergente. Aceasta alaturi de intrarea masiva la cumparare pe dolarul american au dus la deprecieri importante pentru monedele regionale.

Potrivit lui Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest, odata cu intarirea dolarului, asumarea riscului investind in monedele regionale nu isi mai are sensul, in conditiile in care dolarul ofera riscuri mici si randamente de apreciat. Monedele regionale au scazut in raport cu euro cu 0,7% (leul), o,6% (zlotul si coroana ceha) si cu 1.1% (forintul) in prima saptamana din an.

In a doua etapa, leul a simtit deprecieri ca efect al masurilor luate de BNR. In 2013 dobanda de referinta a fost redusa la 5% in iulie 2013 si a ajund la 4% la sfarsitul aceluiasi an. Asa cum scrie Equity Invest pe business24.ro, se astepta ca in 2013 dupa adoptarea acestor masuri, leul sa simta anumite deprecieri. Acest lucru nu s-a intamplat insa. Anul acesta, inca din prima luna, BNR a decis reducerea dobanzii cheie la 3,75% si scaderea semnificativa a ratelor rezervelor minime obligatorii, masuri care au pus de aceasta data presiune pe leu.

Singurul motiv pentru care nu s-a inregistrat o depreciere si mai mare a leului si a monedelor din regiune  a fost faptul ca pe piata americana a muncii s-au inregistrat rezultate slabe in prima luna.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ