Hawking are o noua teorie asupra gaurilor negre

0
20
gaura-neagra

Exista viduri cosmice care au o putere incredibil de mare, de neconceput, si exista mai mult de 100 de milioane de astfel de gauri negre numai in galaxia noastra, inclusiv una enorma chiar in centrul galaxiei, care este de miliarde de ori mai mare decat dimensiunea Soarelui.

Dar, poate ca exista si o mica raza de speranta atunci cand amintim de aceste gauri negre. Stephen Hawking, cel mai cunoscut fizician din intreaga lume de la ora actuala, are o noua teorie in ceea ce priveste gaurele negre, iar atunci cand Hawking ajunge sa formuleze o teorie, oamenii pur si simplu asculta. Cea mai mare parte a informatiilor pe care le stim despre gaurile negre se datoreaza lui Hawking- de fapt, exista si unele concepte numite dupa el. Astfel ca, nu e chiar nemaintalnit faptul ca fizicianul a venit cu o ideea noua in ceea ce tine de gaurile negre.

Tinand un discurs la KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Hawking a argumentat ca informatiile care sunt trase intr-o gaura neagra nu sunt sortite sa ramana acolo pentru totdeauna. „Exista o cale de iesire”- sustine fizicianul.

Teoria gaurilor negre

Timp de mai multe decenii, fizicienii au fost nedumeriti cu privire la problema asupra a ce se intampla cu particulele de informatii care trec prin gaurile negre. Stiinta sustine ca acestea nu pot fi distruse permanent, dar unde pot sa ajunga? In ce fel de stare ar exista? Hawking este de parere ca informatii de fapt nici nu intra in interiorul gaurei negre. „Propun ca informatia este stocata nu in interiorul gaurii negre – asa cum ne-am fi asteptat- ci pe marginea sa”- sustine acesta.

Hawking a ajuns la aceasta concluzie de la premisa conform careia orice particula care intra intr-o gaura neagra lasa urme ale trecerii sale pe aceasta „granita-orizont”. Astfel ca, atunci cand particule se intorc din gaura -fenomen denumit radiatia Hawking- ele inca detin ramasite ale informatiei cu care au intrat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ