Hidrosablarea

0
75

Sablarea reprezinta actiunea de curatare sau de netezire a suprafetelor pieselor metalice folosindu-se de ajutorul unui jet de nisip care este improscat cu aer comprimat, in vederea aplicarii de vopsele si alte materiale cu scopul de protectie hidroizolanta, termoizolanta, anticoroziuna, etc. Nisipul este materialul care actioneaza direct asupra suprafetelor prelucrate .

hidrosablareSablarea cu apa sau hidrosablarea este o metoda de curatare ce utilizeaza un flux foarte puternic de apa, avand ca scop eliminarea vopselei vechi, produselor chimice sau invelisurilor acoperitoare, evitand deteriorarea suprafetei initiale, acest lucru realizandu-se fara folosirea abrazivilor. Aceasta mai poate fi folosita la indepartarea unor elemente precum graffitiul sau muschiul. Hidrosablarea este foarte folosita pentru curatarea suprafetelor, atat interioare cat si exterioare pentru ca permite penetrarea jetului de apa in locuri care altfel nu ar fi accesibile sau penetrarea acestuia in locuri mult mai greu accesibile prin folosirea unor alte metode.

Avantajele hidrosablarii sunt numeroase: pe langa accesibilitatea in locuri inaccesibile, mentionata anterior, aceasta prezinta o capacitate de reducere a iodatilor de pana la 30mg/2m, dar si recuperarea si refolosirea apei, reducerea cantitatii de deseuri, avand un impact pozitiv asupra mediului ce ne inconjoara. Hidrosablarea poate fi folosita intr-o vama variata de domenii, precum constructiile, santierele navele, curatenia industriala si municipala, degazeificarea tancurilor petroliere, transporturi si curatarea de canalizari.

Pentru o hidrosablare de calitate se utilieaza o varietate de aparate de curatare de ultima generatie, acestea permitand executarea lucrarilor, nu doar in spatii exterioare, ci si interioare. Aceasta poate fi folosita in paralel cu alte metode de curatare, precum sablarea cu gheata carbonica, nisip sau bicarbonat de sodiu, solutiile variind intre curatari ecologice abrazive sau non-abrazive, umede sau uscate, fara emisii de praf, dupa preferintele persoanei pe care le utilieaza.

Aceasta metoda poate fi folosita pentru o varietate mare de suprafete de otel:

  • sisteme multistrat cu exfoliere;
  • sisteme de vopsire degradate aplicat peste oteluri;
  • sisteme de vopsire aplicate pe otel la standard militar;
  • sisteme de vopsire complet invinetite, colorate sau erodate;
  • vopsele ce sunt aplicate pe o suprafata sablata;
  • vopsele ce sunt aproape intacte;
  • grunduri cu leziuni mecanice si rugina alba.

Demolarea, spargerea betonului in jurul unei structuri metalice sau taierea armaturilor si prelucrarea materialelor decorative devine posibila datorita folosirii acestei metode. Decontaminarea, sablarea suprafetelor metalice acoperite cu vopsele pe baza de bitum, materiale sintetice, rugina, dar si sablarea fundatiilor si a fatadelor din beton ale constructiilor se poate realiza la fel de usor.

Cel mai des sunt preferate metodele de sablare umeda deoarece ele nu degaja praf nociv; de asemenea, pot fi aplicabile de oricine detine o sursa de apa aflata sub presiune. Metoda de sablare umeda are avantajul ca poate asigura intr-un timp mai scurt ca alte metode un grad mult mai inalt de curatare a suprafetei.

Deoarece nisipul este antrenat cu apa, praful nu se mai produce, putandu-se lucra nu doar in exterior, ci in spatii inchise, nefiind nevoie de a se lua masuri speciale pentru a se ventila zona. Normele de protectia muncii recomanda, totusi, folosirea mijloacelor de protectie individuala tipice acestor tip de operatii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ