Ion Slavici – Mara ( tema si conflict )

1
4130

In articolul de astazi o sa va scriu cate ceva despre Mara, o carte cu adevarat fantastica de care nu prea am scapat in liceu, am zis ca nu o sa o citesc, dar intr-un final am ajuns sa o citesc. Cu ajutorul cartii Portofoliul elevului, editura ART, o sa incep sa scriu.

Autorul : Ioan Slavici

Titlul operei : Mara ( publicat in foileton in 1984, reluat in volum in 1906 )

Specia literala : roman traditional de tip obiectiv, roman realist, social, prezinta relatia individ-colectivitate, in contextul patrunderii relatiilor capitaliste si al dezvoltarii targurilor de provincie, a breslelor, in Ardeal, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Editura National, Bucuresti, 2001, in vol. Opere, IV.

Tema : prezentarea eforturilor unei femei vaduve dintr-un targ transilvanean, Radna, de a obtine o pozitie sociala privilegiata intre micii negustori ai locului, prin harnicie si perseverenta, pentru a asigura un trai mai bun copiilor sai, Persida si Trica. Roman complex, atingand teme fundamentale precum : familia, iubirea, casatoria, adolescenta, plasate sub semnul unor confruntari etice si civice.

Conflictul : Mara traieste doua tipuri de conflict : exterior, cu comunitatea, in care se impune prin munca, desi porneste cu statut defavorabil ( vaduva cu doi copii ).

– interior, intre dragostea pentru copii si patima de a strange banii.

Persida traieste conflictul erotic – conflictul exterior are trei surse : nationala, sociala si de incompatibilitate a caracterelor, conflictul interior, in sufletul Persidei, intre datorie si iubire.

Cam atat pentru astazi, o sa revin si in zilele urmatoare cu alte informatii legat de cartea Mara, pentru care multi dintre voi mi-ati cerut asa ceva. Va multumesc si pe viitor sper sa mai veniti pe acest blog.

Imi amintesc ca din aceasta am dat eu teza si noua mea a fost in jur de 8, 50, o nouta destul de multumitoare, mi-a placut mult cartea si pot spune ca am petreceut ceva timp, in momentul in care m-am hotarat si eu in sfarsit sa fac asta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ