Istoria constructiilor celebre

0
54

Unele din cele mai mari constructii din lume au trebuit sa faca fata trecerii timpului pentru a ajunge unde sunt astazi si pentru a deveni adevarate simboluri pentru unele natii. Multe din cele mai impresionante creatii din istorie nu au reusit sa reziste pana in prezent. De exemplu, ar trebui sa luam in considerare cele sapte minuni ale lumii, toate- cu exceptia piramidei din Giza, au fost distruse ori de razboaie, eroziune naturala sau neglijare. Cele care au supravietuit sunt pastrate si ingrijite foarte bine in ziua de azi, dar se pare ca nu asa a fost si in trecut, astfel ca multe constructii au scapat in ultima clipa din fata dezastrului.

Turnul Eiffel

Francezii nu au fost un popor indragostit dintotdeauna de ceea ce este astazi simbolul Frantei. De fapt, multi oameni ai populatiei din Franta nu sunt de acord cu tunul Eiffel nici in prezent, dar opinia publica a fost cea care a transformat constructia in simbolul natiei. In ciuda faptului ca turnul a fost construit pentru a comemora revolutia franceza, populatia locala nu a fost de acord cu aceasta constructie pentru ca sustineau ca este o pacoste pentru privelistea de le Champs de Mars. De asemenea, au existat petitii care isi doreau sa impiedice proiectul chiar de la inceput. Dupa ce a mai imbunat inimile oamenilor, turnul Eiffel a trebuit sa faca fata si celui de-al Doilea Raboi Mondial, cand Hitler a ordonat ca aceasta constructie sa fie distrusa. Bineinteles, ordinul sau nu a fost indeplinit.

Sfinxul

Sfinxul, una din cele mai populare constructii din lume dar si cea mai usor de recunoscut de oamenii din intreaga lumea, nu a avut aceasta reputatie tot timpul. Constructia a suferit, la fel ca si altele, de neglijare, vandalism, tulburari politice si eroziune naturala. Cu o varsta de aproape 4500 de ani, Sfinxul a vazut cea mai mare parte a istoriei din Valea Regilor. Dupa ce popularitatea cultului de a se inchina divinitatii s-a diminuat, sculptura colosala a ramas nesupravegheata, astfel ca a ramas ingropata in nisip. Totusi, constructia si-a pierdut nasul din cauza unui atac de vandalism, iar alte deteriorari ale sale se datoreaza cautatorilor de aur si alte comori. Mai rau decat atat, s-a descoperit ca sarea care se afla la baza Sfinxului distruge temelia si compromite stabilitatea acestuia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ