Jocuri vechi reiventate

1
11
jocuri reinventate
jocuri reinventate

Vaikuntapaali. Jocul indian al secolului 16 Vaikuntapaali-cunoscut de asemenea drept Leela-era un instrument pentru invatarea moralitatii si spiritualitatii. A fost jocul care a ajuns sa fie lansat drept  Chutes and Ladders in America (Serpi si Scari oriunde in lume). In varianta sa originala, urcarea unei scari trebuia sa demonstreze jucatorilor valoarea faptelor bune in cautarea iluminarii; serpii trebuiau sa demonstrez faptul ca viciile cum ar fi hotia si crima ar aduce numai rau siritual celui pacatos.

Victorienii au alterat invataturile morale atunci cand au adus acest joc in Anglia in secolul 19. Cu toate ca in jocul original, un jucator putea sa dobandeasca eterna Nirvana, pasiunea britanica pentru subestimare demonstra ca in versiunea vestica, un jucator putea pur si simplu sa dobandeasca succes si nimic altceva. Pana in momentul in care Milton Bradley a adus jocul in America in anul 1943, orice isi dorea un jucator era doar un pic de distractie, si asa acest joc a devenit ceea ce se stie astazi: o cursa obisnuita pana la final.

Un precursor al jocului actual X si 0, Nine Men’s Morris este un joc in care semnele erau puse pe o grila in dorinta de a se crea linii de trei pentru a castiga jocul. Odata ce toate piesle erau jos, acesteau puteau fi mutate cate un psatiu pe miscare. De fiecare data cand un jucator putea sa completeze un rand de catre trei, acesta putea sa scoata cate o piesa dein cele ale opoentului sau de pe tabla. Primul jucator care ajungea la doua piese scoase iesea din joc si pierdea.

Simplicitatea acestui joc de masa insemna ca oamenii din toata lumea isi puteau crea propriul joc fara prea multa bataie de cap. Tabelele de jos dateaza inca din anul 1440 inainte de Hristos, acestea fiind gasite gravate in scari si in pietre in Sri Lanka, Irlanda Epocii de Bronz, in Troia antica si in sudvestul Statelor Unite ale Americii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ