Lumina Sfanta de Pasti

0
22
lumina sfanta
lumina sfanta

Lumina Sfanta este considerata un miracol care are loc anual la Mormantul Sfant, unde se presupune ca a fost depus Iisus in sambata de dinainte de Paste. Aceasta a fost documentata anual din 1106, rapoartele de dinainte de acest an fiind mai rare. Ceremonia este difuzata live in tari ca Romania, Rusia, Ucraina, Grecia, Cipru, Bulgaria, Liban si alte tari in care comunitatea crestin-ortodoxa reprezinta o majoritate.

Se spune ca in fiecare an o lumina sfanta albastra coboara in interiorul mormantului lui Iisus, lumina aprinzand toate lampile din mormantul devenit Biserica. Patriarhul si alti preoti ies apoi cu lumina afara, oferind-o credinciosilor.

Nu toata lumea crede in ea, insa. Inca din 1238, Papa Grigore al IX-lea a declarat ca Lumina Sfanta este o inselatorie, interzicandu-le franciscanilor sa mai participe la ceremonie. Evliya Celebi a zis ca un calugar cu un bol de zinc cu naftalina se afla in spatele altarului si aprinde focul.

Faptul ca biserica catolica si musulmanii au criticat minunea, nu e surprinzator, insa in 2001 un purtator al flacarii sfinte a declarat ca este doar o legenda. Astfel, armeanul Soukias Tchilingirian a declarat ca focul sfant este adus de preoti greci in interiorul mormantului, intr-o lampa ce arde de 1.500 de ani, aceasta producand focul sfant si ca pentru pelerinii veniti de departe, acesta reprezentand adevaratul miracol.

Patru ani mai tarziu, la o televiziune greceasca, un istoric al religiilor, Michael Kalopoulus a demonstrat ca se poate aprinde focul instantaneu, daca scufunzi trei lumanari in fosfor alb; Kalopoulus a aratat ca, datorita proprietatilor de autoaprindere a fosforului alb atunci cand intra in contact cu aerul, acesta se aprinde instantaneu, lumanarile aprinzandu-se dupa 20 de minute. Acesta a mai adaugat ca anticii erau constienti de reactiile chimice ale fosforului. Dupa cum spunea si Strabon: „In Babilon erau doua tipuri de naftaline, alba si neagra. Cea alba se aprinde cu foc.”

Voi ce parere aveti? Chiar exista sau e doar o incercare a preotilor ortodocsi de a pastra comunitatea intacta?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ