Madonna – „Papa Don’t Preach”

0
22
Madonna - Papa Don't Preach
Madonna - Papa Don't Preach

„Papa Don’t Preach” este un cantec inregistrat de muziciana americana Madonna. Cantecul a fost scris de Brian Elliot, Madonna adaugand versuri aditionale. De productie s-au ocupat Stephen Bray si Madonna, cantecul fiind inclus pe al treilea ei album de studio, „True Blue”, discul single fiind lansat pe 11 iunie 1986. Piesa apare intr-o versiune remixata pe compilatia de hit-uri din 1990, „The Immaculate Collection”, iar in versiunea originala pe compilatia de hit-uri din 2009, „Celebration”. Stilul muzical combina muzica pop cu cea clasica, iar versurile vorbesc despre sarcina adolescentina si avort. Acestea au fost bazate pe o barfa intre niste adolescente pe care Elliot a auzit-o langa studio, care avea o oglinda mare dubla. Studioul se afla langa North Hollywood High School in Los Angeles, aici oprindu-se adesea liceenele pentru a-si aranja parul si pentru a vorbi.

Extras pe single la mijlocul anului 1986, cantecul s-a bucurat de un succes foarte mare. A devenit al patrulea single clasat pe prima pozitie in Billboard Hot 100 a cantaretei, bucurandu-se de un succes comercial similar la nivel international, in tari ca Regatul Unit sau Australia. Criticii i-au oferit recenzii pozitive, considerand-o cea mai buna piesa de pe albumul „True Blue”. Videoclipul, regizat de James Foley, o arata pe Madonna in a doua mare ei schimbare de look, avand acum parul blond platinat si scurt. Acesta prezinta o poveste in care Madonna incearca sa-i spuna tatalul ei despre sarcina ei.

La scurt timp dupa lansare, cantecul a starnit polemici aprinse din cauza continului versurilor. Organizatiile femeiesti si alte organizatii de planning familial au criticat-o pe Madonna, considerand ca incurajeaza sarcinile adolescentine, in timp ce grupurile care se opuneau avortului au vazut piesa ca avand un mesaj pozitiv, pro-viata. Madonna a interpretat piesa in patru dintre turneele sale, cel mai recent in „MDNA Tour” in 2012. In 2002, piesa a fost inregistrata intr-o versiune hard rock de catre Kelly Clarkson, aparand pe albumul „Shut Up”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ