Mediu vs siguranta. Chiar avem nevoie de lumini pe strada?

0
30

A lasa luminile aprinse pe strada pe toata durata noptii reprezinta o sursa importanta de emisii de carbon suplimentara, dar exista vreo alternativa la acest lucru- sa le stingem? Nu, nu putem face acest lucru din moment ce luminile de pe strada contribuie la reducerea ratei criminalitatii si ajuta la prevenirea accidentelor de masina, nu? De fapt, acest lucru este gresit.

Un nou studiu a descoperit ca luminile de pe strada pe timp de noapte nu au niciun impact benefic semnificativ asupra sigurantei oamenilor. Oamenii de stiinta de la doua colegii diferite din Londra au analizat 60 de zone pe o perioada de 14 ani, pentru a observa daca luminile de strada introduc vreo diferenta in siguranta cotidiana pe timp de noapte. In cele din urma, acestia nu au descoperit nicio dovada in ceea ce privesc luminile de strada sau lipsa lor in reducerea crimelor si a numarului de accidente de masina.

Desi studiul confirma faptul ca cele mai multe accidente de masina se produc pe timp de noapte, iluminarea unei anumite zone se pare ca nu are niciun efect real. O coliziune are probabilitatea sa se produca pe o strada iluminata puternic, la fel cum exista posibilitatea ca accidentul sa aiba loc si pe o strada neiluminata.

In ceea ce priveste criminalitatea, cercetatorii au analizat infractiunile care se produc cel mai frecvent dupa ce intunericul se lasa: jaf, furt, agresiune sexuala etc. Strazile fara corpuri de iluminat au fost la fel de susceptibile de a fi victime ale crimelor de strada, asemeni celor care sunt iluminate, indicand faptul ca infractorii nu se simt descurajati de luminile de strada.

Mediul si luminile de strada

Avand in vedere lupta noastra continua impotriva schimbarilor climatice, acest studiu pune probleme morale in fata instalarii de stalpi de iluminat public. Folosirea unei cantitati atat de mari de electricitate pentru a ilumina o mica parte a strazilor, are sens numai atunci cand putem identifica anumite beneficii. De asemenea, poluarea care apare in urma iluminatului stradal este daunatoare insectelor, pasarilor si plantelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ