Metode pentru a scapa de sughit

0
43
sughit

Probabil cunosti experienta unui sughit. Se poate ca sughiturile sa apara atunci cand mananci alimente condimentate, cand mananci in graba, bei o cantitate foarte mare de alcool sau cand fumezi. Un sughit este un reflex asupra caruia nu ai niciun fel de control si de multe ori acest lucru poate deveni destul de jenant. Un lucru uimitor a sughitului fata de celelalte reflexe incontrolabile- stranut, tuse etc.- este ca acesta nu pare sa aiba un scop util.

Ce este un sughit?

De cele mai multe ori, atunci cand stomacul este iritat, poate da nastere sughitului. Specialistii spun ca aceasta reactie este una de aparare a organismului impotriva unor factori nocivi. Asadar, un stomac foarte plin poate da nastere unor adevarate crize de sughit. Sughitul este provocat de o contractie brusca a diafragmei. Factorii declansatori pentru sughit constau in stimulii nervosi de la nivelul stomacului, a abdomenului. Se pare ca sughitul este mult mai frecvent in randul barbatilor, si poate sa apara in perioade scurte si dureaza cateva secunde sau minute.

Cum poti controla sughitul?

Cu toate ca nu exista nicio modalitate sigura de a opri sughitul, daca ai o criza de sughit care dureaza deja de mai multe minute, iata cateva modalitati pe care le poti folosi pentru a scapa de aceasta senzatie: incearca sa iti tii respiratia- numarand in gand pana la 10; bea un pahar de apa rece sau mananca o lingura de zahar sau miere. Criza de sughit se poate rezolva si cu o sperietura buna, dar este nevoie de ajutorul altei persoane care sa te sperie.

Chiar daca sunt metode destul de amuzante, acestea pot ajuta atunci cand esti intr-o situatie jenanta. Sughitul devine o problema adevarata atunci cand esti insotit de dureri abdominale, febra, dificultati in respiratie, tuse cu sange sau stari de voma iar in acest caz este nevoie sa ceri ajutor de specialitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ