Pictura – arta si terapie

0
125

https://tusibebe.files.wordpress.com/2011/11/jocuri-copii-culori-vopsele.jpgSe pare ca pictura cucereste din ce in ce mai multe persoane de toate varstele ceea ce confirma faptul ca este o metoda foarte placuta de relaxare. In timp ce pentru unele persoane reprezinta o metoda de a uita de lucrurile rele, de apreciere si de concentrare asupra binelui, pentru altele este singura metoda eficienta de vindecare.

Pictura poate fi o forma de terapie expresiva ce utilizeaza materiale de arta, cum ar fi vopsele, culori acrilice sau in ulei, pensule, acuarele, etc pentru exprimarea sentimentelor pentru care cuvintele sunt greu de gasit. Aceasta terapie combina teoriile traditionale si tehnici psihoterapeutice, cu o intelegere a procesului creativ, mai ales proprietatile afective ale diferitelor materiale de pictura. Terapia prin pictura poate fi intalnita  in diverse clinici, precum si in studiouri de arta si ateliere de lucru care se concentreaza pe dezvoltarea creativitatii.

Pictura are potentialul de a schimba vieti intr-un mod profund. Cand cuvintele nu sunt de ajuns, ne orientam catre imagini si simboluri pentru a ne spune povestile. Iar prin transmiterea povestilor cu ajutorul artei, cu siguranta gasim o cale de recuperare, revenire emotionala si in cele din urma, de transformare.

Pictura ca si terapie este o utilizare deliberata de a raspunde nevoilor psihologice si emotionale. Poate fi o metoda de tratarea a persoanelor care au suferit traume, depresie, boli cronice, abuz de substante, etc. Scopul terapiei prin arta este la fel ca orice alta metoda psihoterapeutica: imbunatatirea starii de sanatate mintala si emotionala si mentinerea intr-o forma cat mai buna.

Exista numeroase definitii specifice terapiei prin pictura, insa cele mai multe dintre ele se incadreaza in cele doua principale. Prima implica o credinta in puterea de vindecare prin procesul creativ. A doua definitie se bazeaza pe ideea ca arta este un mijloc de comunicare simbolica. Aceasta abordare, adesea mentionata ca arta psihoterapiei, subliniaza desene, picturi si alte expresii de arta care sunt de ajutor in probleme de comunicare, emotii si conflicte. Cu alte cuvinte, ideea este ca arta poate fi un proces de vindecare iar rezultatul final intotdeauna va fi unul benefic.

Asadar, pe langa metodele traditionale de tratare a diferitelor afectiuni, mai exista si altele extrem de placute si eficiente. Pictura este una dintre acestea si s-a dovedit a fi eficienta in majoritatea cazurilor la persoane de orice varsta. Fie ca este vorba de pictura in ulei, pictura pe sticla sau alte tehnici, aceasta este cu siguranta un mod de relaxare pe placul multora.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ