Psihologia in viata de zi cu zi

2
22

Pana pe la sfarsitul secolului 19, psihologie continua sa fie inclusa in domeniul filozofiei. Printre primele referiri psihologice se numara lucrarea „Despre suflet” scrisa de Aristotel. Il urmeaza Teofrast care incearca sa defineasca tipurile de persoane. El identifica astfel 30 de caractere omenesti diferite.

Totusi, parintele psihologiei este considerat Johannes Nikolaus Tetens care descrie amanuntit toate procesele psihice in lucrarea lui din 1777, Consideratii filozofice asupra naturii umane si dezvoltarii sale.

Ca disciplina de sine statatoare, psihologia, asa cum am amintit si mai sus, a inceput sa se dezvolte ca disciplina de sine statatoare abia ccu inceputul secolului 19.

Psihologia pe care o cunoastem astazi, contine mai multe notiuni fundamentale dupa care se ghideaza. Vreau sa vorbim despre cateva dintre ele, in incercarea de a intelege mai bine modul in care functionam din punct de vedere al activitatii subconstiente.

Una din notiunile fundamentale ale psihologiei este Gandirea. Potrivit dictionarului, gandirea este facultatea superioara a creierului omului, care reflecta realitatea prin notiuni, judecati, teorii. Pe scurt, e cam principalul element care ne deosebeste de animale (ratiunea).

Suntem Inteligenti pentru ca putem sa ne adaptam la situatii noi, pentru ca nu suntem ca un calculator care poate efectua doar cateva operatii si…atat. Intelegem legaturi dintre fapte, descoperim intelesuri, definim termeni ce tin de percepti ca adevar, frumos etc. Suntem capabil sa invatam, sa ne schimbam.

Mergem mai departe la alte tipuri de notiuni fundamentale ale psihologiei si prezentam, intr-o oarecare antiteza, afectivitatea cu trauma. De multe ori, am citit in carti de psihologie ca ratiunea este strans legata de faptul ca avem emotii. Afectivitatea este si ea o traire emotiva. Afectivitatea este determinata de anumiti stimuli, diferiti de la o persoana la alta, in functie de cunostinte si perceptie.

Trauma este o leziune psihica (si fizica, dar nu e cazul discutiei noastre). Traumele apar ca urmare a unor atacuri asupra psihicului unui individ. Trauma intervine in momentul in care individul este depasit, capacitatile sale de adaptare fiind mici in comparatie cu gravitatea evenimentului ce provoaca trauma.

Activitatea de cunoastere este dominata in mare parte de Imaginatie. Personal, din notiunile fundamentale ale psihologiei, imaginatia ma captiveaza cel mai mult. Deviind de la traiectoria gandirii, imaginatia creaza. Activitatea imaginativa are planuri nelimitate si daca multi le limiteaza, sau gasesc doar anumite planuri, e pentru ca nu avem la momentul respectiv, destula imaginatie.

In orice perioada temporala, nimeni nu ar fi crezut nimic din ce i s-ar fi spus ca s-a intamplat peste 10 ani si aici includem orice domeniu. Cine credea ca poti sa ai un ecran pe care sa il atingi si sa preia comenzi? Cine credea in wireless? Acum 100 de ani, nimeni.

Imaginatia ne rezolva problemele si daca avem probleme nerezolvate, e doar pentru ca avem imaginatia limitata. Ea evolueaza, cate putin insa evolueaza.

Psihologia e un domeniu atat de mare incat daca e sa vorbesti despre ea, nu stii de unde sa incepi si unde sa te opresti. Este aplicata in mii de forme, in mii de domenii si situatii. Este stiinta ce defineste faptul ca nu avem limite ci doar nevoie de timp.

2 COMENTARII

  1. Sunt materii importante si materii mai putin importante care sunt optionale, care le poti invata singur, precum programarea si psihologia, insa na depinde de fiecare ce si cum!

LĂSAȚI UN MESAJ