Repartitia teritoriala a climatului subtropical cu veri uscate (climatul mediteranean)

0
92
Iesire la mare
Iesire la mare

În ariile cu climat mediteranean, în semestrul cald(mai ales vara), dominante sunt alizeele care se prelungesc în directia polilor si masele de aer maritim tropical de la periferiile estice ale anticiclonilor tropicali, generatoare de timp senin, cald si uscat.

În semestrul rece (mai ales iarna) prin deplasarea frontului polar dinspre latitudini medii spre cele tropicale, activitatea ciclonica se intensifica foarte mult, rezultanta acestui proces fiind cantitatile mari de precipitatii ce cad în acest sezon.

Caracteristica de baza a climatului mediteranean este data de alternanta verilor senine, calde si uscate cu iernile blânde si ploioase. O alta caracteristica a acestui tip de climat, o constituie caderea în timpul iernii si a precipitatiilor solide, sub forma de ninsoare care se depune pe perioade variabile pe sol sub forma stratului de zapada. Caderea ninsorii se datoreaza invaziilor de aer rece, care se produc în timpul iernii când frontul polar se apropie de tropice.

Climatele subtropicale se deosebesc de cele tropicale si prin faptul ca, în cazul primelor precipitatiile pot sa cada si sub forma de ninsoare, pe când în cazul celor din urma nu.

Daca în regiunile joase stratul de zapada are o existenta efemera, în munti acesta poate dura chiar câteva saptamâni.

Din punct de vedere termic se constata o diminuare a valorilor medii termice comparativ cu ariile tropicale sau subtropicale aride. Temperatura medie anuala oscileaza de regula între 13 si 18oC (de exemplu, la Marsilia media termica anuala este de 14oC, iar la Adelaide de 17oC).

În lunile de vara temperaturile medii nu depasesc de regula 27 oC, dar maximele termice urca frecvent peste 35oC. În ariile litorale cu climat subtropical mediteranean, verile sunt mai racoroase, datorita apropierii de masa acvatica care ramâne mai rece, atât datorita însusirilor ei si consumului de caldura în procesul evaporarii, cât si a prezentei curentilor oceanici reci (Californiei, Perului, Benguelei, Australiei de Vest).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ