Rezistenta Catedralei Manturii Neamului la cutremure

0
14
catedrala

Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc este o biserica in constructie, aflata in Bucuresti pe Dealul Arsenalului. Piatra de temelie a lacasului de cult a fost pusa in februarie 2011 si data finalizarii sale este stabilita in anul 2017. Costurile medii ale investitiei se ridica la suma de 200 milioane de euro.

Catedrala Mantuirii Neamului este proiectata sa reziste mai bine de 500 de ani. Pentru ca in ultima perioada se inregistreaza din ce in ce mai multte dezastre naturale, Catedrala este proiectata astfel incat sa reziste si la cutremure de 8.5 grade pe scara Richter. Aceasta se afla inca in constructii, insa are o rata de finalizare de 60% pana in prezent, iar in anul 2017 ar putea fi gata pentru ca mai-marii preoti ai poporului roman sa isi tina slujba. Numai costurile pentru lucrarile „la rosu” a acestei constructii au costat aproape 100 de milioane de euro.

In proiectarea acestei constructii s-au tinut cont de doua aspecte: in primul rand, catedrala trebuie sa prezinte durabilitate si siguranta. Consilierul patriarhal Vasile Cracaoanu declara urmatoarele: „Cladirea catedralei este proiectata sa reziste la toate cutremurele de peste 8,5 grade pe scara Richter ce pot aparea intr-o perioada de 500 de ani. Intr-o perioada de 500 de ani putem avea opt-noua cutremure de peste sapte grade pe scara Richter. Catedrala va fi gata la rosu in iunie 2017”

Avand in vedere ca in perioada de utilizare cladirea va fi supusa unui anumit numar de cutremure, acest lucru a determinat aparitia unor semne de intrebare asupra conexiunii zidului din caramida cu elementul de rezistenta din beton armat. S-a observat ca executia zidului de caramida dupa finalizarea elementului de rezistenta nu asigura o legatura suficienta intre cele doua elemente, existand riscul desprinderii acestuia in cazul unui cutremur.

Dupa o multime de discutii si controverse intre membrii echipei de coordonare a lucrarilor, proiectantii si executantii lucrarilor, au ajuns la concluzia ca executia zidului de caramida inaintea turnarii betonului in elementul de rezistenta este solutie tehnica optima in acest caz, in acest fel fiind asigurata incastrarea fiecarei caramizi in zidul de beton.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ