Robotii si inteligenta artificiala vor ucide mai bine de 5 milioane de job-uri

0
18

Schimbarile ce au loc pe piata fortei de munca in prezent, dar si cresterea uimitoare a industriei roboticii si a inteligentei artificiale, va determina pierderea neta a peste 5,1 milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani de zile, in peste 15 state. Potrivit specialistilor, se pare ca femeile sunt cele care vor fi cele mai afectate- sustine un nou studiu realizat recent.

Prezicerea realizata de catre Forumul Economic Mondial (WEF), care isi tine reuniunile sale anuale in statiunea de ski elvetiana in cursul acestei saptamani, sustine ca va exista o pierdere toata de 7.1 milioane de locui de munca, dar care va fi compensata de alte 2 milioane de job-uri noi. Insa, femeile sunt cele care vor suferi cel mai mult din acest punct de vedere, din moment ce cele mai multe dintre ele lucreaza pe partea de vanzari, la birouri sau au chiar si roluri administrative.

„La sfarsitul declinului pietei, schimbarile identificate de noi vor scoate in evidenta care sunt zonele puternic perturbate, atat in cazul femeilor, cat si a barbatilor: sectoarele administrative si cele de productie vor fi cele mai efectate. Pe scurt, pe masura ce marile industrii incearca sa se adapteze la schimbarile ce vor veni, dinamica deferentelor industriale in functie de gen va capta un nou peisaj de munca”.

Noua Revolutie Industriala

In timp ce barbatii ar avea posibilitatea de a mai avea cel putin un loc de munca in urmatorii cinci ani de zile, se pare ca femeile se vor confrunta cu pierderea a mai bine de cinci locuri de munca la unul castigat. „Putem spune ca aceasta va fi urmatoarea Revolutie Industriala, dar care va afecta femeile si barbatii in moduri diferite”- sustine echipa de oameni de stiinta care a analizat acest subiect.

Potrivit analistilor, viitorul locurilor de munca este compromis, iar job-urile din cele mai multe industrii vor fi inlocuite de roboti, desi, la inceput, locul omului va fi luat de catre automatizare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ