Se merita sa cumparam un scut motor metalic sau nu ?

0
56

Se merita sa cumparam un scut motor metalic sau nu?

Este bine stiut ca una din problemele principale ale masinilor straine care au inundat drumurile romanesti in ultimii 20 si  mai bine de ani, este lipsa scuturilor metalice la motor si cutia de viteze. Pentru multi dintre noi, care am invatat sa conducem pe batrana Dacie 1310 care dispunea de scut motor capabil sa reziste si la o mina antitanc, ideea aceasta a masinilor dotate cu scut de plastic sau chiar fara nici un scut, poate parea usor bizara. Probabil si mai mult ca sigur ca totul tine de civilizatie si de nivel de trai pentru simplul motiv ca intr-o tara, care dispune de drumuri cat de cat ingrijite, nu  este neaparata nevoie de a ”blinda” motorul masinilor.

In aceste conditii intrebarea legitima: se merita sa cheltuim bani pe un scut motor metalic, nu poate avea decat raspunsul: in Romania cu siguranta. Dar oare sa fie chiar asa?

Persoana care redacteaza acest articol are ceva experienta in domeniul auto si poate spune ca a ajuns la concluzia ca alegerea difera de la sofer la sofer. Este adevarat ca drumurile sunt proaste, acest lucru a devenit un cliseu deja, dar nu sunt mai proaste ca in anii ’90 si atunci se circula intr-o veselie cu Cielo si Tico, mai tineti minte Cielo, la care nimeni nu se mai gandea sa le monteze scuturi metalice (este adevarat ca nici nu aveai de unde sa cumperi asa ceva). Daca discutam despre o persoana cu ceva experienta in sofat si care s-a deprins sa circule cu putina atentie necesitatea unui scut metalic nu este chiar asa de pregnanta, dimpotriva s-ar putea spune ca un scut de plastic, eventual unul original, chiar ar fi mai indicat deoarece acestea etanseizeaza mai bine dacat cele metalice. Pe de alta parte daca soferul este o persoana activa care poate nu are timp sa se taraie pe drumurile patriei, facand slalom printre gropi, atunci un scut metalic este obligatoriu mai ales daca persoana are o masina produsa de grupul VAG, atat de apreciat la noi in tara.

Din punct de vedere strict economic un scut motor metalic fabricat de un producator aftermarket este de obicei mai ieftin decat unul de plastic original in plus de asta scutul metalic va rezista teoretic tot atata cat va rezista si masina pe cand cel de plastic se va rupe cu siguranta mai devreme sau mai tarziu de la vibratii sau de la vreun impact. Observatie:  sub nici o forma nu se recomanda scuturile motor aftermarket fabricate din fibra din cauza faptului ca spre deosebire de cele originale nu sunt captusite cu spuma lucru care le face extrem de casante, este drept ca in acelasi timp le face si extrem de ieftine.

In final decizia nu poate fi luata decat de proprietarul masinii iar de obicei daca acesta este un “bun gospodar” va opta preventiv pentru un scut metalic chiar daca se stie un sofer responsabil. Astfel parcatul pe borduri nu va mai fi un stres si nici mersul prin fagase de gheata pe timpul iernii. Totodata daca persoana in cauza intentioneaza sa tina masina pentru o perioada mai lunga, va face chiar economie deoarece scuturile metalice au o durata de viata mult mai indelungata decat cele metalice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ