Solstiţiul de vară şi google

23
27

Citez din WIKIPEDIA:

În jurul datei de 20 sau 21 iunie în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstiţiul de iarnă, cînd înălţimea soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sînt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare şi se află la unghiul maxim sub orizont).

În jurul datei de 21 sau 22 decembrie se petrece fenomenul opus: are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică şi solstiţiul de vară în emisfera sudică.

Din punctul de vedere al zonelor ecuatoriale solstiţiile nu pot fi numite nici „de vară” nici „de iarnă”. Atunci cînd în emisfera nordică are loc solstiţiul de vară, mişcarea aparentă a soarelui văzut de pe ecuator are traiectoria cea mai nordică şi, simetric, cînd are loc solstiţiul de vară în emisfera sudică traiectoria soarelui atinge extrema sudică.

Odată cu solstiţiul de vară putem spune că în sfârşit a început anotimpul vara. Cel mai frumos anotimp din punctul meu de vedere, vacanţă, distracţie cu prietenii etc. În cinstea solstiţiului google a creat şi un doodle special (imaginea de mai jos).

Doodle: Solstiţiul de vară.
Doodle: Solstiţiul de vară.

Să aveţi o vară plină de fericire şi linişte.

23 COMENTARII

 1. Sincer nu ma mai bucur asa mult cand vine vara ca atunci cand eram mai mic. Deja imi e dor de colegii de la scoala si o sa plece toti ba pe la tara, ba la munte, la mare, etc. … ca sa numai zic de colege … :))

 2. Si mie imi place vara. Si daca ar fi sa aleg intre vara si iarna as alege vara fara sa regret o secunda.
  Parca in Groenlanda ziua nu prea are noapte in perioada asta…
   

 3. Super tare, vara e in toi ! :)) Vacanta e in toiii !!!!! :))
  Salut, sunt Zavera .. sunt un nou blogger, te citesc de ceva vreme numai ca nu prea am lasat commenturi, acum ca am devenit si eu un mic blogger, te rog, daca poti si tu sa treci si pe la mine cu cateva commenturi, ca sa nu stea articolele asa goale degeaba =)) mersi mult … si te voi pune in blogroll :D
  Link-ul blogului meu .. este la website .. cand am scris commentul !

LĂSAȚI UN MESAJ