Spatii albe in web design

2
10

In procesul de web design, spatiile albe reprezinta spatiile dintre diferite elemente de design, cum ar fi zona cuprina intre texte, paragrafe, imagini, footer sau linkuri. Spatiile albe nu sunt neaparat albe, in esenta sunt niste spatii goale.

Utilizarea de spatii albe in web design ajuta la evidentierea diferitelor sectiuni din site si de multe ori web designerii, pe parcursul procesului de design, subestimeaza importanta si impactul spatiilor albe asupra vizitatorilor.

Folosirea spatiilor albe in web design ne avantajeaza deoarece:

  • reduce cantitatea de text pe care vizitatorul ar trebui sa o observe instantaneu
  • un website care foloseste spatiile albe eficient arata curat, proaspat si organizat
  • scoate in evidenta diferite elemente prezente pe website

In timp ce un designer tine cont de spatiile albe pentru a aranja textul, elementele grafice si pentru a conduce vizitatorul de la un subiect la altul, acesta creste si gradul de lizibilitate al site-ului.

Spatiul alb este de asemenea utilizat pentru a crea o imagine eleganta pentru brandurile foarte apreciate, deoarece spatiul alb de multe ori este asocial cu ceva de calitate si costisitor.

In web design sunt 2 tipuri de spatii albe: Spatiul alb activ, care e lasat intentionat pentru o mai buna structurare a site-ului si pentru evidentierea continutului si spatiul alb pasiv – acel spatiu gol lasat in jurul paginii web, care face diferentierea dintre background si pagina in sine, spatiul din spatele elementelor.

Un website este mai usor de inteles si de citit daca este indeajuns spatiu intre liniile continutului. Daca liniile sunt prea apropiate atunci vizualizarea site-ului devine greoaie. Acest spatiu dintre linii este cunoscut ca „leading” si difera la dimensiuni in functie de fontul folosit.

Deoarece am colaborat cu o firma de web design Iasi am observat ca aceste spatii albe chiar conteaza in procesul de web design al unui site.

2 COMENTARII

  1. Da, sunt deacord cu ceea ce spui. Conteaza foarte mult „spatiile albe” in web design, fara ele totul arata foarte aglomerat, si deranjant la ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ