Standardul de certificare ISO care cladeste incredere in cumparatori: ISO 14001

0
69
certificare iso
Sursa: iqcr.ro

Te intrebi poate care este acest standard de certificare ISO ce te poate ajuta pe tine ca om de afaceri in cladirea increderii fata de clienti? Ei bine, este vorba despre certificarea 14001 care este destinata special sistemelor de management al mediului. 

Problematicile ce se refera la mediul care ne inconjoara devin din ce in ce mai importante nu numai in mediul local, ci la nivel global. Cu siguranta iti dai seama ca, de esti implicat intr-un business legat de ecologizare, acestea se refera si la tine.

Preocuparea publica legata de fapte ca schimbarile de climat, poluare si utilizarea apei influenteaza masiv deciziile luate de Guvern, de diferite consilii si de organizatiile cele mai importante din lume.

Sursa: marense.com

In urma unor asemenea situatii:

 • are logica faptul ca fiecare persoana incearca sa reduca utilizarea masiva a energiei si a apei;
 • de asemenea, are logica si faptul ca se doreste ca si companiile sa fie la fel de preocupate de acest considerent.

Problematica sustenabilitatii afecteaza, in prezent, deciziile luate de cumparatori in tara la noi.

Daca utilizatorilor de produse bio le pasa de ceea ce cumpara si consuma, atunci si vanzatorii trebuie sa le ofere produse si servicii de calitate, conform cu standardele ISO in vigoare. 

Alegeri etice

Ceea ce este si mai interesant din toata aceasta situatie consta in faptul ca, chiar si pe durata crizei economice, multi consumatori au continuat sa faca aceleasi alegeri etice legate de preferintele de consum, chiar daca i-a costat mai mult.

In timp ce aceasta cerere pentru produse etice si bio este intr-o continua crestere, tot mai multe afaceri ce activeaza in acest domeniu se conformeaza standardului de mediu ISO 14001.

Aceasta certificare ISO este dorita in procesul de dezvoltare al sistemelor eficiente de management al mediului in cadrul afacerilor de toate tipurile si proportiile.

Sursa: dubaisky.ae

Standardul ISO 14001 este o certificare foarte serioasa si de ajutor care trebuie sa fie castigata. Aceasta cuprinde 17 elemente cheie care trebuie sa fie intelese pe deplin si indeplinite de catre o companie.

In acest fel, afacerile care vor trece testul initial vor fi recompensate, de vreme ce pregatirea pentru constientizarea preocuparilor legate de mediul inconjurator va duce la performante mai bune si la o cerere sporita pentru produse si servicii, din partea publicului.

Valori si preocupare fata de mediu

Sistemul de management al mediului ISO 14001 se refera la:

 • asigurarea valorii pentru mediul inconjurator
 • pentru afacerile in sine
 • pentru toate publicurile interesate

  Sursa: auditul.ro

Toate afacerile preocupate de siguranta si multumirea clientilor in domeniul eco ar trebui sa beneficieze de acest standard de certificare ISO. De ce?

Pentru ca astfel se va ajunge la:

 • o imbunatatire a situatiilor de mediu
 • indeplinirea obligatiilor de conformare
 • obtinerea obiectivelor de mediu

Certificarile ISO sustin ca, pentru ca o organizatie sa devina cea mai buna in domeniu si sa ramana cea mai buna in aria sa, trebuie sa furnizeze cele mai calitative produse si servicii, in timp ce ia in considerare si nevoile de mediu.

Drept raspuns la schimbarile ecologice de pe planeta, ISO a revizuit in mod recent standardul 14001 pentru a sprijini afacerile in reducerea impactului negativ asupra mediului si intelegerea potentialului impact asupra mediului inconjurator.

Sursa: eco.ca

Cursuri de informare si de pregatire a angajatilor unei firme pot fi tinute pentru cei din subordinea ta, toate acestea pentru:

 • intelegerea mai buna a schimbarilor;
 • a evolutiei;
 • a provocarilor legate de mediu: apa, sol, climat, deseuri, ecosisteme si aer.

Revizuirea ISO 14001

Este foarte important sa iti amintesti ca standardul ISO 14001 este implementat si functioneaza de 20 de ani, asadar a trecut foarte mult timp si chiar era nevoie de cateva completari si actualizari.

Cu siguranta, ca angajator preocupat de valoarea companiei tale si de produsele pe care le oferi clientilor, ar trebui sa oferi un curs de informare cu un trainer pregatit si specializat care sa ofere personalului tau datele cele mai noi despre ISO 14001. Nu este benefic doar pentru angajati, ci si pentru tine, ca patron de afacere.

Disponibilitate de resurse

Organizatiilor moderne li se cere sa aiba in vedere efectele pe care le are mediul asupra afacerilor, luand in considerare problematici ca disponibilitatea de resurse si neprevazutul climatului.

Referitor la noile cerinte, standardul de mediu ISO 14001 este de fapt mult mai flexibil si mai prietenos cu toata lumea. Cu siguranta va deveni unealta de lucru esentiala pentru ca organizatiile sa integreze problematici de mediu.

Sursa: proctorterracepta.org

Beneficii pentru afaceri

A investi intr-un curs de pregatire in sensul certificarii ISO legate de mediu, va aduce doar beneficii afacerii tale prin faptul ca:

 • va ajuta stafful sa tina pasul cu ultimele norme legate de mediu si legislatie
 • va imbunatati eficienta echipei de lucru
 • va reduce foarte mult din costuri
 • va forma lideri excelenti in cadrul organizatiei tale

Un asemenea curs de certificare duce la:

 1. Imbunatatirea sistemului de management al impactului de mediu
 2. Stabilirea de obiective pentru reducerea cantitatii de deseuri duse la groapa de gunoi
 3. Reducerea energiei si a consumului de apa
 4. Definirea responsabilitatilor pentru atingerea scopurilor companiei
 5. Monitorizarea si masurarea impactului asupra mediului
 6. Asigurarea verificarii antecedentelor

Acest standard care este acum revizuit este mult mai eficient decat inainte si mai pe intelesul tuturor. Chiar incurajeaza oamenii de afaceri sa ia in considerare lucruri ca initierea mai multor businessuri prietenoase cu mediul, optiuni de calatorit eco si proceduri de cumparaturi bio.

Sursa: customwebdesigntips.blogspot.co

Odata ce stii despre acest standard nou si revizuit ISO 14001, tine de tine sa il iei la cunostinta si sa asiguri informatii catre restul partenerilor si angajatilor tai, pentru ca totul sa fie facut ca la carte.

Ca o concluzie la aceasta informare pentru tine 

Prin acest standard se incurajeaza:

 • conservarea resurselor naturale
 • reducerea impactului asupra mediului inconjurator
 • utilizarea de produse reciclate ori de cate ori este posibil

  Sursa: ccsponline.net

Toate aceste modificari te vor ajuta la:

 1. atragerea mai multor clienti care sa iti cumpere produsele sau sa apeleze la serviciile oferite de tine;
 2. atragerea si retinerea unui personal calificat si pasionat de ceea ce se intampla in firma.

Blogger: Oana M. Roman

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ