Tot ceea ce trebuie sa stii despre cartelele tahografelor digitale

0
163

Un tahograf este un dispozitiv atasat camionului ce inregistreaza in mod automat viteza si distanta, impreuna cu activitatea soferului, selectata dintre modurile de miscare sau repaus. Folosirea acestor moduri este mai importanta la tahografele digitale decat la cele mecanice. Tahografele digitale folosesc pentru inregistrarea datelor cartele tahograf.

Cartela soferului pentru tahograf este realizata din plastic avand marimea unui card bancar ce contine un microcip. Aceasta poate stoca informatiile relevante obligatorii pentru orele de condus pentru soferii de camion din Uniunea Europeana, inclusiv pauzele si orele de odihna. Cartela soferului este unica fiecarui sofer in parte si este valida pentru o perioada de cinci ani. Aceasta poate stoca informatiile pentru ziua in curs si minim 28 de zile anterioare si poate fi folosita doar de catre posesorul ei.

Inainte de a incepe o cursa trebuie sa inserati cartela soferului in locul potrivit din unitatea tahografului. Atunci cand un vehicul are atat sofer, cat si copilot ambele sloturi ale aparatului vor fi folosite. In mod similar cu un tahograf analog, cel digital inregistreaza activitati precum condusul, alte activitati, pauzele si timpul de odihna.

Soferul trebuie sa pastreze asupra sa diagramele si inregistrarile pentru ziua in curs si cel putin 28 de zile pentru ca sa le poata prezenta in caz de control in trafic.

Pe langa cartela soferului, tahograful functioneaza si cu o cartela a companiei ce permite accesul la informatiile stocate in aparat. Aceasta cartela permite descarcarea datelor pentru conformarea cu cerintele legale pentru stocarea acestora. Cartela companiei nu stocheaza informatii, ci are doar functia de a permite recunoasterea operatorului inainte de a permite descarcarea datelor. Pentru aceasta operatiune este nevoie de un dispozitiv de descarcare si cardul companiei. Cartela companiei trebuie folosita pentru a asigura informatiile inainte de a incepe folosirea camionului pentru a proteja datele ce vor fi inregistrate ulterior de catre tahograf.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ