Va fi inlocuit stetoscopul cu smartphone-ul?

1
44
stetoscop

Inca de la inventia sa din 1816, stetoscopul a reprezentat o revolutie in domeniul medical. Pe cat de simplu si neschimbat este, stetoscopul a ajutat medicii la diagnosticarea bolilor cardiovasculare si cele respiratorii cu usurinta, ajutandu-i pe acestia sa dea de urma unor altori boli mai grave. Este greu sa ne imaginam ce ar face doctorii fara un stetoscop in ziua de azi- acesta a devenit si simbolul international al medicilor- insa acest lucru ar putea deveni o realitate cat de curand.

David Bello, seful sectiei de cardiologie de la Orlando Health, a dezvoltat o metoda mai noua care poate efectua acelasi lucru ca si traditionalul stetoscop. Ceea ce aud medicii in stetoscop este pur subiectiv, dar mai important decat este faptul ca se transmit o multime de bacterii de la un pacient la altul mult mai usor- atunci cand vine vorba de a schimba stetoscopul cu un alt examinator, medicii decontamineaza castile acestuia astfel incat totul sa fie igienic intre ei.

HeartBuds

Din acest motiv a luat nastere si HeartBuds, un dispozitiv care este compus dintr-un plastic mic de ascultare care se conecteaza la un smartphone. Specialistii au dezvoltat o aplicatie care poate inregistra sunetele, dupa care pot fi salvate si redate de cate ori este nevoie pentru a se stabili un diagnostic cat mai exact. HeartBuds a fost test iar rezultatele au demonstrat ca a inregistrat sunete la fel de bine precum stetoscopul le „aude”. Faptul ca este capabi de a inregista aceste sunete face ca acest dispozitiv sa fie mai util in identificarea sunetelor mai ciudate din organismul omului, dar poate fi si un instrument extraordinar in scolile de medicina, astfel ca studentii pot fi pregatiti mai bine in ascultarea ritmului batailor inimii unui pacient. De asemenea, pacientii isi pot achizitiona dispozitivul HeartBuds astfel ca pot sa isi inregistreze bataile inimii chiar la domiciliu si ulterior sa consulte un medic pentru un diagnostic.

1 COMENTARIU

  1. Daca tot evolueaza tehnologia asa de rapid, de ce sa nu ne adaptam din ce in ce mai mult si sa ne usuram munca. O inventie super buna. Cred ca si smartwatch-urile aveau astfel de functii deja implementate, sau cel putin pentru masurarea pulsului.

LĂSAȚI UN MESAJ