Amanunte cu si despre uman explicate de stiinta
De ce racim, de ce ne curge nasul sunt intrebari curioase pe care poate orice copil cauta sa le descopere. Si adultii au uneori dileme despre ce intampla astfel ca stiinta explica totul. Te-ai intrebat de ce se intampla sa transpiri imediat dupa ce ai terminat un exercitiu fizic si nu in timp ce il faceai? Iata o lista a lucrurilor ce se explica prin stiinta si pe care nu le stiai:
Ai impresia ca de vina pentru raceala este frigul. Deloc adevarat. Iarna vei raci mai des pentru ca preferinta este de a sta in spatii inchise si desigur incalzite. Dar fara aerisire corecta ajungi sa te imbolnavesti. In plus, pentru ca iarna aerul este mai uscat membrana nazala este inflamata, ceea ce face ca nasul sa curga. Dar asta nu inseamna ca ai racit.
Este posibil ca unghiile si parul sa continue sa creasca chiar si dupa moarte? Este macabru insa vizibil. O explicatie trebuie sa fie si din nou stiinta isi spune cuvantul. De fapt este o iluzie pentru ca organismul fara viata incepe sa se descompuna si tesuturile se usuca. In realitate insa parul si unghiile nu cresc in aceste conditii.
De ce rosim. Desigur, primul gand este sa faci o corelatie cu o stare de jena, cu o situatie in care te simti stanjenit. Stiintific vorbind se pare ca un astfel de comportament este o reactie general valabila la atentia sociala. Venele ce se gasesc la nivelul fetei se dilata astfel ca o cantitate mai mare de sange va circula, de unde si roseata in obraji.
De ce nu ne curge nasul si in timpul noptii? Cand suntem raciti eliminam mucus, ceea ce este absolut normal. Parca iti si amintesti cum iti suflai nasul frecvent. De ce nu se intampla asta si pe timp de noapte? Explicatia este una simpla: in pozitia de dormit, intins, narile se blocheaza insa nu din acest motiv mucusul se va scurge diferit. Pozitia si gravitatia sunt de vina. In acest sens mucusul ajunge in spatele capului si subconstient il vom inghiti. Pana a doua zi.
Stiinta are mereu o explicatie.
Mihai
Interesant. Asta cu venele o stiam, dar cu prima, aerisirea nu e intotdeauna de vina.