Cand au inceput fetele sa poarte roz si baietii albastru
Micutul Franklin Delano Roosevelt era asezat intr-un scaun de copii, cu o fusta care ii acoperea piciorele si o palarie pe cap. Parul lung pana la umeri si pantofii de piele ii completau aspectul. In ziua de azi gasim putin cam ciudat acest aspect al copiilor, dar conventia sociala in 1884, cand cel de-al 32-lea presedinte al Statelor Unite a fost fotografiat la varsta de doi ani si jumatate, dicta moda baietilor: acestia purtau rochii pana la varsta de 6 sau 7 ani, la aceasta varsta fiind si prima data cand parul le era tuns. Tinuta lui Franklin a fost considerata un gen neutru.
Dar in zilele noastre se pare ca oamenii trebuie sa cunoasca sexul copilului chiar de la prima vedere. Asadar, vedem o banda de culoare roz pe capul aproape chel al unei fetite. De ce imbracamintea micutilor s-a schimbat atat de dramatic?
Cum am ajuns la cele doua „echipe”- baietii in albastru si fetele in roz?
Paoletti, istoric in cadrul univeristatii Maryland si autoarea Pink and Blue: Telling the Girls From the Boys in America, sustine ca in spatele acestui lucru se afla o intreaga poveste. Aceasta a analizat importanta vestimentatiei la copii, timp de 30 de ani. Timp de secole, copiii purtau rochite albe pana la varsta de 6 ani. Marsul catre haine specifice genurilor nu a fost liniar si nici rapid. Albastrul si rozul, impreuna cu alte culori, au ajuns sa defineasca tinuta copiilor incepand cu mijlocul secolului XIX, dar cele doua culori nu au fost promovate ca simbol in functie de gen, pana inainte de Primul Razboi Mondial- si chiar si atunci, a durat ceva timp pana cand cultura populara sa puna lucrurile la punct.
Roz pentru baieti si albastru pentru fete
De exemplu, un articol publicat in iunie 1918 descrie ca „regula general acceptata este roz pentru baieti si albastru pentru fete. Motivul este ca rozul, care este o culoare mai decisa si mai puternica, este o culoare mult mai potrivita pentru baieti, in timp ce albastrul, care este mai delicat si mai mofturos, este o culoare mai potrivita pentru fete.” Alte surse sustin ca albastru se potrivea la copiii blonzi si roz la bruneti; sau ca albastru era mai potrivit pentru copiii cu ochi albastri si roz pentru cei cu ochi caprui.Culorile zilei de astazi nu au fost stabilite decat in 1940, cand copiii erau imbracati in haine specifice genului.
Leave a comment