Ce faci cand ai entorsa? Ce stii despre aceasta afectiune?
Atunci cand iti fortezi glezna peste limitele fiziologice, miscand-o fortat, nu faci decat sa provoci leziuni ale capsulei articulare si ligmentelor, chiar si a cartilajului articular. Cu alte cuvinte vei trece printr-o afectiune traumatica care iti provoaca dureri – nimic placut in orice caz.
Ce simptome experimentezi cand faci entorsa?
Aceasta se manifesta la nivelul gleznei si al genunchilor, incluzand simptome variate ca: durere si sensibilitate in zona respectiva, umflare rapida si modificari ale culorii in zona afectata, senzatia de instabilitate si dificultatea de a utiliza corespunzator articulatia.
Faci entorsa cand iti scrantesti orice articulatie care nu mai are capacitatea de a functiona la fel de bine, devenind instabila. Stii ca o ai cand orice miscare iti provoaca durere a ligamentului.
Trebuie sa ai in vedere, de asemenea, ca motivul pentru care articulatia nu mai este la fel de mobila poate fi o leziune mai profunda, fiind insotita de o luxatie sau o fractura. In cazul in care totul indica ceva mai grav sau daca durerea nu cedeaza dupa primele 2 zile, cu siguranta este necesara ingrijirea medicala, un tratament entorse glezne pe masura. Daca va considera de cuviinta, medicul va solicita o radiografie pentru a se asigura ca nu este vorba despre o fractura.
Clasificarea entorselor de glezna
Poate pare putin fortat, insa si aceastea sunt de mai multe tipuri. Se clasifica dupa cat de grave sunt, unele fiind minore, altele chiar severe. In general durerea este principalul factor dupa care ne dam seama de cat de grava e situatia.
- Entorsa usoara
Se refera la supraintinderea sau ruperea usoara a fibrelor ligamentelor. In acest caz experimentezi o usoara durere, uneori chiar o sensibilitate considerabila la atingere sau la miscarea articulatiei. De preferat este sa fii atent si sa eviti astfel de entorse pentru ca cele repetate conduc la slabirea articulatiei. In cele mai multe dintre situatii oricum, articulatiile cu entorse usoare sustin greutate corpului si se vindeca de tot in jur de 2 saptamani.
- Entorsa moderata
Este vorba despre ruperea fibrelor ligamentelor, insa nu complet. Simti durere si sensibilitate moderate, insa este de preferat sa eviti utilizarea articulatiei in cauza – sentimentul de instabilitate resimtit te va convinge ca e necesar sa faci asta. Zona se umfla sesizabil si se poate colora in albastru – negru.
- Entorsa severa
Deja ruptura ligamentelor este dusa la extrem, aceasta fiind totala. Zona cu pricina se umfla, se coloreaza in albastru – negru si devine extrem de dureroasa. Mobilitatea este greu de realizat, iar instabilitatea se resimte din plin. Nu poti misca articulatia normal – asta e sigur.
Tratamentul potrivit pentru entorse?
Acest aspect este stabilit dupa tipul entorsei, dupa gravitatea sa. Cand este vorba despre o leziune minora a tesuturilor moi, te poti trata fara probleme acasa. Este necesar sa efectuezi cateva operatiuni pentru vindecarea corespunzatoare. In primul rand, protejeaza zona si asigura-te ca nu o mai supui la nici o afectiune traumatica asemanantoare. Cu siguranta ai nevoie de repaus pentru refacere. Poti sa aplici gheata ca sa eviti umflarea zonei, precum si comprese. Ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii pentru reducerea edemului este de asemenea necesara.
De asemenea, in functie de cat de grava este, poate fi necesar un tratament medicamentul sau chirurgical. Tot mai practicat este cel chiropratic, recunoscut de altfel de eficienta in vindecare.
Pentru a nu ajunge totusi ca acestea sa fie necesare, acorda o atentie mai sporita acestei zone si incearca pe cat posibil sa previi entorsele de glezna.
Leave a comment