Cele mai comune tipuri de asigurari
Din momentul in care au fost impuse anumite asigurari obligatorii, precum RCA si asigurarea obligatorie a locuintei, oamenii au inceput sa fie mai atenti la astfel de produse, devenind constienti de beneficiile lor atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung. Exista o serie de tipuri de asigurari, si anume asigurari pentru echipamentul electronic, asigurarea autovehiculelor impotriva avariilor si al furtului, asigurari medicale pentru calatoriile in strainatate, asigurari in ceea ce priveste cladirile sau / si bunurile din interior, pentru persoane fizice si juridice, asigurari pentru pagubele produse tertilor prin accidente auto in afara tarii (Cartea Verde), asigurari de viata, asigurari RCA si asigurari CASCO.
Sa vedem mai intai care sunt cele mai comune tipuri de asigurari. Acestea sunt fara indoiala cele care sunt obligatorii, impuse prin lege. Avem doua tipuri de astfel de asigurari, si anume asigurarea de raspundere civila auto (RCA), care trebuie incheiata de orice sofer, in caz contrar acesta risca amenzi, precum si asigurarea obligatorie a locuintei, care de asemenea prevede amenzi in cazul in care nu este achizitionata.
Un sofer nu poate circula fara polita RCA valabila, deoarece la un prim control al politiei sunt aplicate amenzi sau penalizari. In cazul asigurarilor obligatorii pentru locuinta, lucrurile nu sunt insa atat de stricte, deoarece nu sunt realizate controale, insa, in cazul in care o locuinta este afectata si nu este asigurata, nimeni nu il va ajuta pe proprietar cu bani, nici statul si nici entitati private.
Asigurarea obligatorie a locuintei acopera trei riscuri majore, si anume: cutremurul de pamant, alunecarile de teren si inundatiile (calamitate naturala). Suma asigurata minima este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A (cele realizate din materiale conventionale), cu o prima de asigurare de 20 de euro pe an, si de 10.000 de euro pentru locuintele de tip B (cele facute din materiale neconventionale), cu o prima de asigurare de 10 euro pe an. Acest tip de asigurari poarta denumirea de Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAD), fiind o polita minimala care acopera doar cele trei tipuri de riscuri. Pentru persoanele care vor acoperirea mai multor riscuri va fi necesara o asigurare facultativa.
Alte produse cunoscute si folosite sunt asa numitele asigurari de viata. Acestea cuprind o gama larga de riscuri, iar companiile se intrec in incercarea de a oferi produse de asigurari cat mai atractive. Aceste asigurari de viata reprezinta o modalitate de protejare a unui individ sau a familiei sale din punct de vedere financiar in momentul in care apare o boala, un accident sau chiar decesul. Asigurarea se incheie intre doua parti contractante: asiguratorul, care va plati sumele asigurate atunci cand contextul o impune, si asiguratul, care se obliga sa plateasca primele de asigurare lunar.
Aceste asigurari de viata acopera riscuri precum: riscul de supravietuire, riscul de supravietuire in urma unui accident, care poate duce la o invaliditate permanenta, riscul de deces, riscul de pierdere al capacitatii de munca, precum si riscul de a fi spitalizat sau de a suferi interventii chirurgicale.
Inainte de incheierea unor asigurari de viata se face o evaluare a riscului in care se tine cont de factori precum: varsta si sexul asiguratului, care este starea de sanatate a asiguratului la momentul respectiv, valoarea sumelor asigurate, durata contractului, precum si alte cheltuieli legate de emiterea contractului de asigurare, de administrarea politei si de alte cheltuieli de administratie.
In categoria celor mai comune tipuri de asigurari intra si produsul numit asigurare medicala de calatorie. Aceasta asigura cheltuielile medicale sau de repatriere care trebuie facute de asigurat in momentul in care se imbolnaveste sau are parte de un accident in cadrul unei calatorii in strainatate. O asigurare medicala de calatorie despagubeste diverse cheltuieli medicale de urgenta (tratamentul ambulatoriu, diverse medicamente si materiale sanitare, proceduri de diagnosticare, spitalizarea, interventiile chirurgicale de urgenta, tratament dentar pentru durerile acute, necesitatea transferului la un alt centru medical de specialitate), care sunt facute atunci cand asiguratul se afla intr-o alta tara.
O astfel de polita de asigurare medicala de calatorie nu cuprinde insa orice tip de risc referitor la sanatatea asiguratului. Astfel, exista o lista destul de cuprinzatoare in ceea ce priveste situatiile in care asiguratul nu beneficiaza de despagubiri: bolile cronice; boli sau accidente care apar drept consecinta a razboiului sau a unor confruntari violente; sinuciderea sau provocarea voita a ranilor; operatii de chirurgie plastica; tehnici de fizioterapie; procurarea sau refacerea de proteze si altele.
lucian fotograf nunta
Habart nu aveam ca exista asigurare medicala de calatorie..dar se baga la cap!