Cine este prima persoana din istorie al carui lume il stim
Oamenii dintai si-au lasat amprenta mainilor lor, peste care au suflat praf, rezultand o silueta de palma. Iar, vreme de 30 sau chiar 40 de secole care au trecute peste Europa, Asia, Americile si Australia, aceasta a fost modalitatea de semnare a oamenilor cavernelor.
Fiecare dintre aceste amprente de palme a apartinut unui individ, probabil care avea un nume, o istorie si o poveste de zis. Insa, fara nicio forma de scriere, astazi nu putem cunoaste povestile oamenilor primitivi. Ii numim culegatori-vanatori, oameni ai pesterilor, triburi neolitice, ne gandim la ei ca la niste grupuri, niciodata nu ii putem vizualiza ca indivizi singuri. Zeci de mii de generatii vin si se duc, iar noi nu suntem capabili sa numim nici macar o singura persoana care a trait inainte de 3200 i. Hr. Apoi, in Mesopotamia apare scrisul, iar dupa acest lucru oamenii au fost in stare sa isi inregistreze cuvintele, de cele mai multe ori cu ajutorul simbolurilor.
Cine este omul al carui nume a aparut pentru prima data in istorie?
Ar fi un el sau o ea? Exista sanse sa fie un el, deoarece scrisul era ceva nou, iar barbatii erau, de obicei, cei care se adaptau mai usor. Ar fi un rege, razboinic, poet, comerciant?
Dupa ce specialistii au „rasturnat” Internetul si dupa ce au citit unele carti, acestia au descoperit ca primul nume documentat in istorie nu a apartinut unui rege. Nici unui razboinic sau a unui poet. Se pare ca acesta a fost un contabil. In cartea lui Yuval Noah Harari- Sapiens: Scurta istorie a omenirii, autorul merge inapoi cu 33 de secole inainte de Hristos, vorbind despre o tabla veche de 5000 de ani descoperita in Mesopotamia- Irakul modern.
Astfel, tabla reprezinta o „chitanta” a mai multor transporturi de orz. Harari sustine ca cea mai probabila intelegere a acestor simboluri se pot traduce cu „s-a primit un total de 29.086 masuri de orz pe parcursul a 37 de luni. Semnat, Kushim.”
Leave a comment