Cum ne stimuleaza ofertele dorinta de a cumpara
Cele mai multe reclame, fie ele televizate, fie prin revistele care ajung de cele mai multe ori in cutia postala ne influenteaza intr-un mod negativ perceptia de a cumpara acele produse. Cu toate acestea, stiind ca preturile nu sunt reale sau sunt doar o strategie de marketing, nu reusim sa ne oprim din a achizitiona diverse produse.
Preturile de cele mai multe ori au un efect de comert, un efect la scara larga, incat ne uitam doar la primele cifre, fara a mai tine cont de partea de dupa virgula, astfel incat uneori poate sa fi 10,01 lei, iar alteori sa fie 10,99 lei. Adunate, aceste valori din cosul nostru de cumparaturi ne fac sa constientizam ca am fost pacaliti, nu sa constientizam faptul ca nu le-am acordat atentie produselor la raft.
Ofertele au un impact puternic asupra psihicului nostru, incat ne dorim sa avem diverse lucruri si produse de care chiar nu avem nevoie in casa noastra, dar totusi le cumparam. De exemplu, mai sunt acei vanzatori door-to-door care vin cu un pachet atractiv de produse, de cele mai multe ori din gama produselor si echipamentelor de gatit, care prin ne stimuleaza sa le cumparam. Limbajul pe care acestia il folosesc, atributele pe care le acorda acelor produse si increderea ca sunt urgente pentru orice gospodina, le fac pe cele mai multe femei sa cumpere, evident fara un bon fiscal.
Strategiile adoptate in astfel de conditii creeaza un efect de prostire in masa, incat multi dintre ei se intreaba dupa un timp de ce oare le-au mai cumparat daca nu au avut nevoie de ele? Din considerentul ca ofertele ne fac cu ochiul, ca preturile sunt mai mici, sau ca ne este mila de cei care merg din usa in usa pentru a-si castiga exstenta.
Desi suntem constienti ca pretul produselor nu se modifica, iar strategiile de pret si produs care se aplica in marile magazine nu sunt intotdeauna reale, nu ne pot opri din dorinta de a cumpara lucruri inutile.
Leave a comment