Despre semnificatiile vesmintelor bisericesti
Vesmintele bisericesti reprezinta o cateorie aparte de articole, cu o istorie indelungata in spate si fiind purtate doar de catre slujitorii bisericesti. Astfel, atunci cand vine vorba despre istoria straielor cu caracter liturgic, se stie ca aceasta incepe tocmai din perioada Imperiului Bizantin, iar complexitatea pe care o prezinta vestimentatia slujitorului bisericii a variat de atunci si pana in prezent, atat in ceea ce priveste diaconul, preotul de mir, un ierarh al Bisericii Ortodoxe sau un simplu monah.
Cand ne referim la modul in care un preot se invesmanteaza pe durata unei slujbe, este de precizat ca sunt la baza o serie larga de reguli destul de stricte. Cu exceptia conduitei morale care se traduce prin decenta si sobrietate, straiele liturgice implica o istorie inradacinata in timpurile bizantine. De asemenea, unele dintre obiectele specifice pot fi purtate doar de catre preotii care isi castiga acest drept, de pilda, straiele clericale se gasesc imbracate de slujitorii bisericii doar in anumite momente ale anului bisericesc. Totodata, acestea presupun si diverse specificatii in functie de culorile pe care le infatiseaza.
Fiecare dintre straiele care fac parte din categoria de vesminte bisericesti are o semnificatie anume si simbolizeaza anumite detalii crestine. Iata care sunt acestea!
Stiharul – vesmantul mantuirii si haina veseliei
Vesmantul cel dintai sfintit pentru o slujba, comun pentru cele trei trepte clericale, este stiharul. Credinciosii il cunosc ca fiind un vesmant lung, cu manecile largi si care acopera tot corpul, incepand de la grumaz si pana la picioare. Dupa forma si tipar, el corespunde tunicii lui Aaron, fiind si motivul pentru care Biserica crestina l-a insusit de timpuri in al sau cult.
Are culoarea deschisa, deoarece simbolizeaza ingerii care s-au infatisat in vesminte albe la Mormantul Mantuitorului.
Orarul diaconilor – simbol al aripilor ingerilor si serafimilor
Cel de-al doilea vesmant liturgic, specific doar diaconilor este orarul. Forma este similara cu cea a unei fasii lungi de stofa, brodata cu ornamente si care se poarta pe umarul stang, atarnand atat in fata, cat si in spate, deasupra stiharului. Orarul face trimitere la realitatea slujirii ingerilor care nu mai contenesc a zbura in jurul tronului ceresc, slujind Domnului. Potrivit unor Parinti ai Bisericii, orarul diaconilor se aseamana aripilor ingerilor, iar diaconii mai obisnuiesc sa incinga crucis orarul, simbolizandu-i astfel pe serafimi, care isi acopera ochii, ca semn de umilinta.
Epitrahul – jugul cel bun al lui Hristos
Epitrahul este semnul vazut ca pogorarare a harului peste preotul care lucreaza in numele lui Dumnezeu, la slujirea semenilor prin Sfintele Taine. Din acest motiv, atunci cand preotul imbraca acest vesmant afirma ca harul divin se pogoara deasupra capului sau si peste grumaz, intocmai precum jugul cel usor a lui Hristos, pentru a sluji semenilor si la mantuirea oamenilor.
Vesmintele liturgice ale arhiereului – cele sapte daruri ale Duhului Sfant
Vesmintele liturgice ale arhiereului se disting de cele ale preotului si ale diaconului prin forma, frumusetea si podoaba exterioara impunatoare, semnificand stralucirea si superioritatea demnitatii arhieresti. Pe durata slujbei, arhiereii imbraca pe langa vesmintele comune si celorlalte trepte, alte trei vesminte specifice treptei arhieresti: omoforul, mantia si sacosul.
In cadrul magazinului online https://vesmintebisericesti.ro/, cei interesati vor gasi straie bisericesti semnate de binecunoscutul producator Crilovic. Acestea se remarca prin diversitate si calitate inalta din punct de vedere al materialului din care sunt realizate si a insertiilor specifice care le completeaza.
Leave a comment