Despre vesminte preotesti si imbracaminte pentru Sfanta Biserica
Reprezentantii clerului crestin au purtat inca de la inceputul timpurilor vesminte specifice, diferite de alte vesminte preotesti. Chiar si acea imbracaminte Sfanta Biserica are un specific aparte, fiind creata cu un anumit scop. Cei straini de cultul crestin s-ar putea intreba de ce sunt atat de diferite vesmintele clerului crestin-ortodox de cele ale altor culte. In randurile urmatoare voi incerca sa aduc cateva lamuriri.
Pentru crestinii ortodocsi, vesmintele bisericesti si acea imbracaminte Sfanta Biserica ce infrumuseteaza fiecare slujba au un rol aparte. Contrar parerii unora, toate aceste straie si elemente decorative nu au nicidecum rolul de a arata superioritatea slujitorilor bisericii fata de ceilalti credinciosi. In fapt, reprezinta o uniforma tipica ce descrie in majoritatea cazurilor functia si rolul celui care o poarta.
Credinciosii sunt obisnuiti cu vesmintele tipice purtate de preoti in fiecare duminica si in zi de sarbatoare, la fel cum si lacasul de cult se infrumuseteaza in astfel de ocazii cu o imbracaminte pentru Sfanta Biserica adecvata.
Straiele preotesti sunt compuse din elemente speciale, purtate in timpul slujbelor religioase. Spre exemplu, diaconii imbraca 3 piese vestimentare specifice: stihar, orar si manecute. Preotii, pe de alta parte, poarta 5 vesminte – stihar, epitrahil, brau, manecute si felon. Ce semnificatii au acestea? Detalii in randurile urmatoare.
- Stiharul este un vesmant lung cu maneci largi, purtat atat de diaconi cat si de preoti. Semnificatiile acestuia sunt asociate cu stralucirea lui Dumnezeu si curatenia spirituala.
- Orarul este acel vesmant sub forma unei fasii inguste, purtat de catre diaconi si care simbolizeaza firea nevazuta a ingerilor.
- Epitrahilul este vesmantul purtat de preoti la fiecare slujba religioasa, semnificand harul divin ce coboara asupra preotului ce oficiaza slujbele bisericesti.
- Braul este vesmantul sub forma unei fasii inguste, legate in jurul mijlocului si asezat peste stiharul preotesc.
- Felonul este acea haina ce se aseamana cu o pelerina, care se poarta deasupra tuturor vesmintelor liturgice si care semnifica puterea lui Dumnezeu.
La fiecare slujba religioasa oficiata duminica sau cu ocazia sarbatorilor vesmintele preotesti si imbracamintea pentru Sfanta Biserica au culori specifice. Spre exemplu, la sarbatoarea Invierii Domnului, la Praznicele Botezului Domnului si la Schimbarea la Fata, preotii poarta straie albe. Acestea simbolizeaza harul lui Dumnezeu, puritatea si lumina. Cu asemenea ocazii se adopta si o imbracaminte pentru Sfanta Biserica speciala, care sa onoreze aceste sarbatori atat de importante.
Dupa cum mentionam anterior, rolul acestor vesminte bisericesti nu este de a arata superioritatea slujitorilor bisericesti fata de restul credinciosilor. In fapt, este vorba despre o modalitate de a arata respect fata de acestia si fata de Dumnezeu, dar si de a contribui la zidirea spirituala a Sfintei Biserici.
Daca semnificatia si rolul straielor preotesti nu mai sunt o dilema, probabil unii dintre voi se intreaba unde pot fi gasite astfel de vesminte bisericesti. Exista un furnizor in acest sens, la care slujitorii bisericii apeleaza de fiecare data cu incredere. Este vorba despre Crilovic, producator de vesminte bisericesti, ornamente specifice si imbracaminte Sfanta Biserica. Mai multe detalii despre acestea, de la preturi, materialele din care sunt confectionate si pana la preturi sau semnificatii pot fi gasite la adresa www.vesmintebisericesti.ro.
Leave a comment