Dispozitive de detectare a minciunilor
Cercetătorii de la Universitatea din Utah lucrează în prezent la un dispozitiv care va permite detectarea minciunilor, în timp real, prin monitorizarea anumitor reacţii comportamentale, printre care şi mişcarea ochilor.
Proiectul a fost iniţiat în urmă cu cinci ani dar abia recent a fost licenţiată tehnologia care stă la bază. Când va fi finalizat, oricine va putea achiziţiona un dispozitiv care va detecta minciunile interlocutorilor.
Cercetătorii americani au pornit de la ideea că, pentru a minţi, omul face mai mult efort decât dacă ar spune adevărul. Semnele constau, printre altele, în mişcarea ochilor şi dilatarea pupilei, timp de reacţie mai mare şi greşeli de exprimare.
Dintre semnele amintite, viitorul dispozitiv de detectare a minciunilor va monitoriza în principal mişcarea ochilor. Conform cercetătorilor, ochii dau semne clare, care nu pot fi interpretate greşit, de fiecare dată când cineva spune o minciună.
Spre deosebire de bătrânul poligraf, care nu este infailibil, acest dispozitiv va fi mult mai precis. În plus, va putea fi produs în masă şi comercializat ca orice alt gadget. Oricine va putea folosi un astfel de dispozitiv, la un anumit moment în timp.
Până a ajunge să fie disponibil pe piaţă, va fi folosit de instituţiile americane de apărare, spionaj şi contraspionaj. Deja, aceste instituţii „şi-au rezervat dreptul” de a fi primele si, pentru un timp, singurele care vor folosi noul detector de minciuni.
Related Posts
Comments on this post
3 Comments-
Aparat foto digital…
Bun blog, bun articol, iti ofer un backlink bonus. Tine-o tot asa si vei primi in continuare bonusuri de la noi. BLOG ROMANIA http://www.blogulmeu.info...
Dispozitive de detectare a minciunilor – Ziarul toateBlogurile.ro
[…] Dispozitive de detectare a minciunilor Fri Sep 03, 2010 15:07 pm Cercetătorii de la Universitatea din Utah lucrează în prezent la un dispozitiv care va permite detectarea minciunilor, în timp real, prin monitorizarea anumitor reacţii comportamentale, printre care şi mişcarea ochilor. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu cinci ani dar abia recent a fost licenţiată tehnologia care stă la bază. Când va fi finalizat, oricine […] […]