Exista extraterestri?
Daca suntem sau nu singuri in Univers nu vom sti niciodata, insa multi sunt de parere ca exista o alta forma de viata undeva in infinitatea Universului. Cu toate acestea, imaginile asupra unei alte forme de viata sau gandindu-ne la aspectul altor vietati sunt doar niste presupuneri, care nu isi au baza in modelele stiintifice.
Ideea comuna consta in faptul ca o fiinta extrateresta ar trebui sa arate asa cum este reprezentata de cele mai multe ori in arta, extraterestrii fiind descrisi cu capul mare si verde, doar pentru divertisment si pentru povesti nemaipomenite. Daca traim intr-un multivers, orice fiinta pe care ne-am fi imaginat-o la un moment dat, ar exista posibilitatea ca aceasta sa traiasca undeva la un moment dat. Dar hai sa ne prefacem ca umanitatea se afla in punctul de a se intalni cu o alta specie, cu o civilizatie care locuieste pe o planeta in apropiere de Terra.
Ce putem si ce nu putem presupune despre aceasta specie? Ce putem sa-i intrebam? Sa-i lasam sa ne exploreze, in spiritul speculatiilor pentru a incerca sa aflam ce au de gand si sa vedem daca modul lor de gandire se apropie cu ceea ce ne-am imaginat in filmele science fiction.
Scenariul intalnirii unei noi specii
Au trecut aproape 3,5 miliarde de ani de cand primul stramos al nostru si-a facut aparitia pe pamant pentru a se ajunge la ceea ce sunt oamenii in prezent. Pe parcursul drumului, au avut loc mai multe dezastre naturale, dinozauri, imperii, religii, natii, colonizari, razboaie mondiale si multe altele. Indiferent ca noi suntem responsabili sau nu, suntem si mandri si rusinati de contributia noastra la evolutia speciei. Ce pot sa ne spune extraterestrii? A fost evolutia lor asemanatoarea cu a noastra? Daca da, a indurat planeta lor evenimente de extinctie sau a implicat evolutia lor o alta forma de inteligenta? Este civilizatia lor impartita in natii?
Din nou, modul in care ne-ar aborda ar fi definit de istoria lor. O societate neobisnuita cu violenta ar fi considerata ca un defect in lumea noastra, chiar naiv. Dar, din nou, acestia ar fi extrem de precauti, constienti ca nu toate civilizatiile privesc conceptul de armonie cu atat devotament. Pe de alta parte, o societate care a devenit obisnuita cu conflictul, este susceptibila sa fi dezvoltat o diplomatie militara mai sofisticata.
Stephen Hawking a speculat faptul ca, daca am intra in contact cu o alta forma de inteligenta care este superioara fata de cea a noastra, atunci exista probabilitatea ca acestia sa ne domine, datorita combinatiei dintre o putere mai hard- forta sau constrangere- si putere mai soft- convingere non-intimidanta.
Leave a comment