Greseli de evitat la cumpararea unei statii CB
Statii CB – toata lumea a auzit despre ele, tot mai multi aleg sa le foloseasca, insa la fel de multi nu constientizeaza unele lucruri legate de aceste echipamente ce pot fi de un real ajutor in unele situatii.
Statiile CB au inceput sa fie folosite mai intens prin anii ’70, pornind din Statele Unite ale Americii. Principalii utilizatori erau camionagiii, care foloseau aceste statii CB pentru a trimite si primi informatii despre controale din trafic, starea drumurilor, ambuteiaje, rute alternative si multe altele.
Pe cat sunt de utile, pe atat de atent trebuie facuta selectia statiei in momentul achizitiei. Intrucat o statie te poate ajuta sa nu te ratacesti sau sa fii nevoit sa innoptezi in masina, dar si sa ceri ajutor altor participanti la trafic in zone unde semnalul GSM nu este tocmai bun, trebuie sa eviti cateva greseli pe care le fac soferii ce cumpara asemenea echipamente. Iata care sunt si cele mai frecvente asemenea situatii:
Dai prea multi bani pe statia CB
Desi cand pretul platit este unul mai ridicat asteptarile cu privire la calitatea produsului sunt la randul lor mai mari, a cumpara o statie CB scumpa nu e neaparat o decizie inspirata.
Unii cheltuie foarte mult pe statii CB, imaginandu-si ca distanta de la care vor fi auziti creste direct proportional cu pretul platit. Total gresit! Departe de adevar aceasta idee, intrucat pretul poate fi crescut nejustificat atunci cand statia este incarcata cu tot felul de functii inutile si diverse briz-brizuri. Asemenea elemente nu vor imbunatati insa raza de acoperire a statiei, calitatea audio a transmisiei sau alti parametri tehnici care conteza de fapt in cadrul experientei de utilizare.
Recomandarea intr-un astfel de caz este sa se identifice exact acele functii dorite de la o statie CB, fara prezenta unora care ar putea fi folosite doar rareori. Pe piata exista modele accesibile ca pret, care isi fac treaba fara sa faca si o gaura serioasa in bugetul celui care face achizitia.
Te zgarcesti atunci cand vine vorba de antena
Daca ai facut greseala de a cumpara o statie cu numeroase functii pe care ai dat o suma consistenta de bani, probabil atunci cand vei cumpara antena vei cauta sa faci o economie si vei achizitiona ceva mai ieftin. Ei bine, nimic mai gresit in gandirea de acest tip.
Practic, facand o asemenea achizitie, nu vei obtine nimic altceva decat „reteta” unui echipament de emisie-receptie de o performanta sub asteptari. Poate ca nu stiai sau poate ca ai mai auzit asta dar nu ai dat atentie: calitatea antenei determina si performantele statiei si este un factor poate chiar mai important decat puterea de emisie a echipamentului. Cu o antena de calitate vei avea parte de performante superioare, spre deosebire de o antena achizitionata la un pret de nimic, care iti va genera ulterior doar nervi si frustrari.
Varianta indicata intr-un astfel de caz este cumpararea unei antene de calitate. Mai bine cheltui mai mult pe antena, ca idee generala, si dai o suma de bani ceva mai redusa decat ti-ai propus pe statie. Ai putea astfel sa te trezesti cu „surpriza” ca vei fi auzit si vei transmite la distante mult mai mari fata de alti „colegi” din trafic, cu statii foarte sofisticate si antene ieftine.
Nu calibrezi antena
Daca ai preluat conceptia conform careia antenele sunt gata de folosit imediat ce le-ai scos din ambalajul lor, afla ca gresesti. Antena trebuie sa treaca si prin operatiunea denumita calibrare, care va asigura functionarea corespunzatoare a intregului echipament.
Calibrarea unei antene nu este un proces foarte complicat, dar daca preferi sa nu mai ai si aceasta grija, poti merge intr-un service specializat. In caz contrar, vei avea nevoie de un reflectometru si cateva instructiuni privind calibrarea, pentru ca operatiunea sa iti reuseasca. Poate ca stiai sau poate ca nu, insa o antena calibrata incorect poate fi motivul pentru care care statia se poate defecta sau pentru care emisia si receptia se fac pe o distanta foarte mica.
Odata cu calibrarea antenei, fie pe cont propriu, fie la un service specializat, va veti asigura ca ansamblul format din statie si antena functioneaza la parametri optimi si ca veti obtine performantele maxime atat pe partea de emisie, cat si pe receptie. In cazul in care vrei sa afli cum poti calibra singur si corect o antena pentru statie, gasesti online numeroase tutoriale care te pot ajuta in acest sens.
Convenienta si stil practic, alese in detrimentul performantelor
Tot despre antene este vorba in cazul acestei greseli. Cand se alege o antena pentru statii CB, stilul practic este deseori in conflict cu performantele.
Sunt multi cei care aleg o antena cat mai „discreta”, insa regreta alegerea facuta cand constata ca performantele au avut astfel de suferit. Antenele mai lungi tind sa aiba performante mai bune comparativ cu cele scurte, astfel nu trebuie sa alegi o antena doar pentru ca este de lungime redusa si incape usor in portbagaj, ori pentru ca poti sa intri cu masina in garaj fara sa o mai demontezi, pentru ca poti ramane dezamagit de distanta pe care va ofera acoperire.
Prin urmare, daca ai nevoie de o raza cat mai mare de acoperire, cauta o antena de o dimensiune cat mai mare, pentru a putea emite si receptiona pe distante cat mai convenabile.
Cumparaturi facute tinand cont exclusiv de pret
„Primesti ceea ce platesti”, dupa cum spune o vorba din popor. Nu trebuie sa tii insa cont doar de pret atunci cand cumperi o statie CB, pentru ca s-ar putea sa ai parte de surprize.
Este la fel de gresit sa cumperi o statie ieftina, dar si una foarte scumpa. La cele ieftine nu poti avea siguranta componentelor de calitate si a performantelor, mai ales tinand cont de faptul ca elementele externe ale ansamblului trebuie sa prezinte durabilitate. In cazul antenelor scumpe, pretul mai ridicat nu inseamna neaparat si calitate sau performante mai bune, prin urmare la alegerea antenei va trebui sa tii cont si de alte elemente, nu doar de pret.
Daca vei evita aceste greseli, te vei asigura ca statia pe care o vei alege pentru vehiculul tau se va potrivi cerintelor tale.
Leave a comment