Informatii esentiale in initierea unui proces de recuperare creante
Printre problemele de cel mai mare interes ale persoanelor cu statut juridic din Romania, se numara datoriilor ce apar in urma lipsei platilor din partea unor clienti. De multe ori, acumularea unor datorii- provenite de la clienti- cat mai mari, contribuie la deteriorarea situatiei financiare a unei companii sau a unei societati comerciale. Astfel, pentru ca o societate comerciala sa isi poata recupera datoriile din partea clientului si sa rezolve o situatie de acest tip, exista doua solutii:
- Calea amiabila– ar fi cea de preferat, insa, din pacate, nu foarte multe situatii reprezentate de bani nerecuperati s-au rezolvat cu aceasta modalitate;
- Cu ajutor specializat– firma de recuperari sau cu ajutorul unui avocat care presteaza si servicii de recuperari creante si datorii.
Insa, vorbind la modul general, datorita faptului ca banii nerecuperati sau facturile neachitate din partea clientilor afecteaza profitul unei institutii economice, companiile, agentiile si societatile comerciale din Romania apeleaza la ajutor specializat, astfel incat sa rezolve situatia cat mai repede posibil.
Ce presupune recuperarea datoriilor pe cale amiabila?
Desi o practica deloc populara, totusi, in Romania, au existat situatii cand cele doua parti s-au inteles pe cale amiabila, urmand pasii descrisi in continuare:
– in primul rand, agentia comerciala ia legatura cu debitorul, incercand sa propuna o eventuala negociere;
– se intocmeste o scrisoare recomandata, care este trimisa catre debitor, prin care agentia comerciala ii impune acestuia sa isi achite datoria in termen de 15 zile;
Recuperarea datoriilor pe cale judecatoreasca
Evident, in cazul in care datoriile nu pot fi recuperate pe cale amiabila, agentia comerciala poate recurge la rezolvarea acestei probleme pe cale judecatoreasca. Chiar si in acest caz, se pot aplica urmatoarele proceduri:
– procedura de drept comun, care are loc in cazul in care este necesara;
– se dovedeste existenta datoriilor si prin alte probe fata de inscrisuri;
– se aplica procedura ordonantei de plata, prevazuta in Codul de procedura civila.
Intrucat astfel de situatii pot fi rezolvate doar cu ajutorul unor specialisti in domeniu, agentia comerciala sau compania indatorata, isi poate face dreptate apeland la ajutor de Recuperari de creante Cluj. Astfel, avocatii specializati in acest domeniu, au abilitatea de a solutiona procedeul de recuperare a datoriilor, prin intermediul sentintei sau a hotararii judecatoresti. Iar, pentru ca procesul de recuperare creante sa fie finalizat cu succes, avocatii specializati in recuperari de datorii analizeaza toate documentele ce au fost incheiate intre cele doua parti (agentie comerciala/ companie si debitor), cu scopul de a identifica o modalitate cat mai rapida si eficienta de rezolvare a situatiei.
Documente necesare in desfasurarea procesului de recuperare creante
Asadar, in vederea rezolvarii oricarei probleme de natura financiara, avocatii specializati in domeniul recuperarilor creantelor urmaresc o anumita procedura de recuperare, de-a lungul careia realizeaza o serie de documente si acte specifice acestui procedeu: notificare, somatie prealabila, cerere cu valoare redusa, ordonanta de plata, actiune in pretentii, sechestru asigurator, investire cu formula executorie, definitivare sentinta, executare silita.
Odata ce se primesc toate actele si informatiile necesare, astfel incat sa inceapa procesul de recuperare a creantelor, instanta va pronunta si isi va redacta hotararea luata in termen de 30 de zile. De asemenea, cheltuielile de judecata vor fi suportate, in totalitate, de partea care cade in pretentii.
Blogger: Cristina M.
Leave a comment