Insecticidele – modul de actiune si managementul daunatorilor
Inmultirea de insecte daunatoare este sustinuta de o sumedenie de factori: tehnici artificiale utilizate in culturile agricole si silvice, factori climatici si influenta lor negativa, dereglarile din lanturile trofice. Ideal ar fi ca acestia sa fie redusi, astfel diminuand la randul lor din densitatea daunatorilor. O alta solutie si rezolvarea cea mai la indemana o reprezinta insecticidele dar si diverse preparate biologice.
La ora actuala exista in tara noastra peste 350 substante active in produsele comerciale, ce vizeaza de asemenea amestecuri, care se folosesc preponderent in agricultura si sivicultura. Se vizeaza reducerea numarului de substante active ce se folosesc in cadrul acestora pentru o dezvoltare durabila. Asta inseamna ca intentia este de a elimina utilizarea de insecticide care prezinta o toxiciditate mare, respectiv care au efect daunator in fauna utila, dar si asupra oamenilor si animalelor.
Se are asadar in vedere analize minutioase cu privire la preparate, constand in pesticide cu utilizare durabila, si de asemenea omologarea lor, reducerea din cantitatile destinate anumitor suprafete, respectiv a numarul tratamentelor necesare. Se tinteste spre o evolutie conceptuala, ce urmareste combaterea daunatorilor eficient si sigur. Siguranta folosirii este deosebit de importanta.
Modul de actiune al insecticidelor
Indiferent ca te orientezi dupa insecticide de la Fitoconsult.ro sau de la alt furnizor de incredere, te intereseaza produse de combatere cu actiune moleculara eficienta, respectiv care au continut de proteina. De ce? Corpul insectelor formeaza proteine de tipuri diverse. Exista si categoria celor cu rol catalizator, care transporta nutrientii. Cele mai multe dintre insecticide au actiune asupra acestora, in principiu a celor din sistemul nervos semnalizator. Acestea au actiuni de activare, respectiv de inhibare a functiunilor. Efectele sunt de tip perturbatorii si sunt cunoscute ca mecanisme de actiune.
Recomandarile expertilor vis a vis de alegerea produsului potrivit din lista de optiuni este de a determina viteza de actiune a acestora, rezistenta gazdei, precum si selectivitatea in folosire. Sunt sanse ca prin alegerea produsului nepotrivit actiunea sa fie una daunatoare si sa influenteze si omul si fauna.
- Insecticidele actioneaza asupra sistemului nervos
Insectele au un sistem nervos destul de complex. Acesta este alcatuit dintr-o retea de neuroni ce transmit informatii de la senzori externi spre senzori interni, respectiv spre sistemul nervos central. Tocmai asupra acestuia din urma au efect insecticidele, in functie de tipul lor.
- Insecticidele actioneaza asupra axonului
Prin insecticide selective cu actiune asupra sistemului nervos al insectelor se interfereaza cu transmiterea de semnale electrice prin axon. Se au in vedere dereglari functionale, ce excita permanent impulsuri nervoase care obosesc muscular insectele, provocandu-le paralizia si in final, moartea.
- Insecticidele actioneaza asupra sinapsei
Acestea au actiunea asupra receptorului nicotinic, imitand actiunea acestuia, dar totodata provocand si perturbari functionale.
Actiunea insecticidelor poate fi de perturare a sistemului respirator. Asta se realizeaza fie prin inhibarea transportului de electroni mitocondriali, fie ca decuplatori intre productia de ATP si transportul de ioni de hiderogen.
In fine, ideea de ansamblu e ca insecticidele reprezinta o solutie in eliminarea daunatorilor, prin actiune directa asupra acestora. Ai in vedere alegerea produselor potrivite pentru a elimina riscul de a afecta culturile. Gasesti optiuni diverse pe fitoconsult.ro.
Leave a comment