Materialul mai usor decat aerul
Cum realizezi cel mai usor metal din lume? „Fa-l din aer”- sustin oamenii de stiinta. Materialul cunoscut sub numele de „microlattice” a fost dezvoltat de catre cercetatorii de la HRL Laboratories din Malibu, care apartine si de catre Boeing si General Motors. Noul material este realizat dintr-o retea de tuburi foarte usoare si este de 100 de ori mai usor decat polistirenul.
Intr-un efort de a economisi combustibil, industria aerospatiala si companiile auto sunt intr-o cautare constanta de a face ca materialele lor de constructie sa devina cat mai usoare posibil, fara a sacrifica si integritatea structurala. Procesul folosit in constructia de „microlattice” aduce promisiuni destul de mari in domeniu, deoarece materialele create nu numai ca sunt incredibil de sensibile la lumina, dar sunt si foarte puternice.
Boeing a prezentat acest material prin intermediul unui videoclip, in care demonstra modul in care o bucata mica de „microlattice” poate fi echilibrata pe partea de sus a unei flori de papadie delicate.
„Oamenii sunt de parare ca metalul e acela mai usor, astfel ca presupun ca am realizat un nou aliaj. De fapt, acest material a fost realizat din nichel- fosfor, un metal foarte bine cunoscut, insa nou suntem capabili sa prelucram metalul, astfel incat sa fie mai usor decat aerul”- sustine Sophia Yang, chimist la HRL Laboratories.
Proprietati microlattice
Proprietatile remarcabile ale acestui material se bazeaza pe aceleasi principii care permit si Turnului Eiffel sa suporte o structura impresionanta ce are dimensiunea unei cladiri conventionale. Asadar, scopul celor de la HRL a fost acela de a traduce aceste principii la o scara extrem de mica.
In ciuda faptului ca acest material promite destul de multe lucruri, Yang sustine ca vor mai trece cativa ani pana cand va fi comercializat, deoarece exista o serie de reguli stricte atunci cand vine vorba de astfel de materiale. Insa, din cauza faptului cafabricarea materialului „microlattice” este unul ieftin si rapid, cercetaroarea este de parere ca ar putea deveni o realitate cat de curand.
Leave a comment