Pereti in ruina acoperis rupt si o curte plina de moloz
Pereti in ruina, acoperis rupt si o curte plina de moloz. Asa arata in 2007 scoala din Fastaci, judetul Vaslui. Au trecut 7 ani, dar cladirea a ramas la fel. Astazi, cei aproape 100 de copii s-au reintors in bancile vechi, ingramadite din cantonul silvic.
” – E rau, e clasa stramta. Stam cate 5-6 intr-o banca si iesim pe sub banci la tabla”, poveste Andreea, una dintre eleve.
„Spatii subdimensionate, improvizate. Cate 20 de copii in camere de 1m patrat, plus cadrul didactic. Ca sa scoti un copil de la perete deranjezi pe ceilalti 5 sa ajunga la tabla”, spune si Manuela Ciobanu, directorul scolii.
Cladirea scolii aproape ca nu se mai vede dintre buruieni, iar lucrarile pe care s-au cheltuit milioane de lei sunt mult in urma. 30 de miliarde de lei vechi s-au investit aici, insa constructorul mai cere 6 miliarde, bani pe care primaria nu ii are. Problema s-a mutat in instanta.
„Daca nu ajungem la o intelegere, voi cere in CL rezilierea contractului”, spune Sima Hristache, primarul comunei Cozmesti.
Probleme si la Hantesti in judetul Suceava. Aici a inceput renovarea scolii in urma cu 5 ani, iar intre timp banii s-au terminat. De atunci elevii se chinuie in doua schimburi.
„Ii schimba dintr-o clasa in alta, prin laborator, pe unde pot”, povesteste un parinte. „Se micsoreaza orele, au 2 sau 3 programe”, spune si mama uneia dintre eleve.
Si aici cu cateva milioane de lei lucrarea ar fi gata.
Probleme cu finantarea se regasesc si in satul Dobric din Bistrita Nasaud. 70.000 de euro s-au risipitaici doar pentru toaleta unei scoli. Cu astfel de costuri, evident ca banii s-au topit. Pe cat de scumpa a fost, pe atat de nefolosita e in prezent.
”Lucrarea a fost adjudecata la o valoare de 360.000 de lei. Constructia sta in custodia constructorului”, explica Paul Stir, primarul comunei Caianu Mic.
Grigore Dunca, director: „Spatiul este incapator, bine compartimentat, numai ca nu se poate pune in functiune din cauza unor probleme de neplata”.
Intre timp, copiii se descurca asa cum pot.
”Se abtin mai mult si vin la mine la pizzerie la toalete, pentru ca in WC lor sunt conditii foarte proaste”, spune un parinte.
Departe de a fi o situatie perfecta si in Bucuresti, o scoala din 10 a inceput anul scolar 2013 fara autorizatie sanitara.
In Capitala, 45 de scoli si-au deschis portile fara a avea avizele sanitare. Cele mai intalnite probleme se refera aici la neterminarea lucrarilor de renovare, la iluminatul defectuos, lipsa cadrelor medicale sau igineizarea necorespunzatoare.
Leave a comment