Povestile trecutului si asteptarile lui
Cati dintre noi nu caram dupa noi poveri ale trecutului? Nimeni nu cred ca face exceptie pentru ca nu exista om fara trecut. Le numesc poveri nu pentru ca trecutul este ceva rau, o pacoste sau ceva rusinos sau dureros ci numesc poveri acele experiente din trecut care inca ne afecteaza prezentul si viitorul. Cred cu tarie ca nu exista bucurie fara vindecarea ranilor din trecut si nici o viata frumoasa fara autocunoastere. Dupa cum spunea Jung: ” cine se uita in afara viseaza, cine se uita inauntru se trezeste”.
Cand spui ” cine sunt eu?” care sunt primele lucruri ce iti vin in minte?Crezi ca te cunosti cu adevarat, ca stii cine esti si de ce actionezi intr-un anume fel sau cunosti despre tine doar date autobiografice, intamplari semnificative, deceptii amoroase, numar de copii sau realizari si esecuri profesionale, sociale sau de oricare alta natura?
Cred ca daca ne-am cunoaste, daca am munci sa aducem la suprafata lucrurile care zac in interiorul nostru viata ne-ar fi mult mai usoara si mai frumoasa. Doar cunoscandu-ne in profunzime ne vom putea bucura cu adevarat de viata si ne vom putea construi un destin pe masura puterii noastre interioare.
Povara trecutului se mareste pe zi ce trece si preferam sa aruncam cu pamant peste experientele dureroase si sa le ingropam undeva unde sa nu ne mai aducem aminte de ele sau sa le ascundem sub pres, prefacandu-ne ca nu s-au intamplat decat sa muncim sa le analizam, sa le vindecam, sa ni le asumam si sa le constientizam.
A te cunoaste pe tine insuti presupune 3 lucruri care sunt importante in egala masura:
1. O munca de auto-observare constanta
Ai nevoie constant de auto-observare pentru a transforma toate emotiile negative in emotii pozitive, credintele limitative in credinte eficiente, actiunile care te indeparteaza de ceea ce vrei in actiuni constructive.
2. Asumarea responsabilitatii pentru TOT ce se intampla in viata ta: pentru relatiile disfunctionale, pentru lipsa banilor, pentru jobul pe care il ai, pentru relatiile cu mama si tata.
3.Iesirea din zona de confort
Ca sa te cunosti trebuie sa iesi din zona de confort, sa te intorci in trecut, sa vezi ce anume te-a durut si ti-a provocat rani si din ce cauza actionezi astazi asa sau de ce repeti aceleasi tipare. A te cunoaste inseamna in primul rand a te vindeca de toate experientele traumatizante prin care ai trecut, a incerca sa le intelegi cu mintea de acum, pentru a-ti putea incheia socotelile cu trecutul si a privi inapoi cu bucurie.
Esti dispus sa depui aceasta munca?
Viata inseamna bucurie, clipe minunate, creatie, oameni minunati si experiente minunate. Pentru asta ne aflam pe Pamant. Pentru a ne manifesta puterea interioara si a ne creea viata cu ajutorul ei.
Simti pulsul vietii din tine? Cum ti-s diminetile? Te trezesti cu nerabdare sa traiesti noi experiente, sa te bucuri, sa traiesti frumos si sa creezi ceva pentru aceasta lume prin talentele tale?
Sau crezi ca ai venit pe Pamant ca sa te chinui si sa iti tarasti zilele una dupa alta?
Societatea ne-a bagat in cap ca viata inseamna o lupta si un chin continuu. Si acest model s-a transmis din generatie in generatie iar daca tu nu faci nimic ca sa il schimbi vei transmite copiilor tai secole de amaraciune, regrete si neputiinta. Asta iti doresti?
Ni s-a transmis acest model pentru ca societatea nu vrea oameni fericiti ci vrea consumatori. Oamenii fericiti nu sunt consumatori. Insa cei nefericiti, cei neimpliniti, aceia sunt care cumpara orice sub impusul durerii in speranta unui remediu, a unui leac, a unei minuni.
Suferinta nu este starea ta naturala, este un semnal de alarma care ne arata ca ai deviat de pe drumul tau ca te-ai deconectat de la tine si ca ai pierdut legatura cu interiorul.
Daca crezi ca viata inseamna suferinta si chin, cum te astepti la zile insorite, pline de trairi minunate si iubire?
La nastere, fiecare din noi ne construim o personalitate care se contureaza in timp. Aceasta personaliatate este ca un program ce ne ajuta sa ne adaptam la realitate si care ne protejeaza de durere.
Personlitatea se modeleaza mai mult pe dorintele celorlalti, pentru a primi confirmari de la ei si pentru a ne simti iubiti, decat pe dorintele noastre si pe ceea ce suntem in realitate.
Fiecare din noi avem copilarii, vieti si experiente diferite. Si asta duce la o personalitate diferita. Personalitatea actuala este rezultatul experientelor trecute. Singurul lucru comun este ca orice trastatura de personalitate care ne blocheaza evolutia in prezent este o reactie si un mencanism dobandit in urma experientelor trecute si poate fi schimbat prin constientizare.
Ne-am format o mare parte din personaliatte pe baza unui mecanism de aparare si ne-am departat de ceea ce suntem noi de fapt. Iar de multe ori ne identificam atat de bine cu rolul pe care ni l-am creat incat ajungem sa credem ca asta suntem: timizi, melancolici, tacuti, fricosi etc.
Ranile trecutului. temerile, credintele, starile emotionale si comportamentele ne conditioneaza si acioneaza ca o piedica in calea autenticitatii si a exprimarii a cine suntem noi de fapt si toate asteptarile si nevoile au o istorie: ele ne vorbesc despre poverile trecutului.
O persoana care a crescut intr-o familie in care nu s-a simtit inteleasa va cauta compania oamenilor care ii vor lasa impresia ca o inteleg sau mai mult, care o „ghicesc”, adica ii ghicesc nevoile si asteptarile si stiu dinainte cum sa actioneze ca sa o multumeasca.
Psihologii au identificat 9 tipuri de personalitate. fiecare tipologie are propia sa armura de aparare, propiile caracteristici si propille mecanisme de a se apara de durere si de a-si implini nevoile ( nevoia de iubire, confirmare, acceptare etc). Poti avea caracteristicile mai multor tipuri insa unul este predominant.
Leave a comment