Pregatiri pentru Paste
Pastele e una din cele mai importante sarbatori in lumea crestinatatii. Cu doar cateva zile ramase pana la aceasta sarbatoare, pregatirile sunt din ce in ce mai intense. Astazi vedem cum se pregateste comunitatea ortodoxa pentru Paste. Care sunt cele mai importante pregatiri? De ce sarbatoarea este atat de marcanta? Ce mancaruri sunt specifice si ce cadouri isi fac romanii in aceasta perioada, toate in randurile urmatoare.
Urmata de Craciun, Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina . Pastele reprezinta invierea fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, cel care odata cu invierea lui a spalat pacatele intregii omeniri.
In functie de zone, in Romania exista mai multe obiceiuri si datini respectate pana in zilele noastre. Haideti sa vedem care sunt cele mai importante din aceste datini.
De exemplu, in Bucovina se obisnuieste ca in noaptea de Inviere, fetele sa mearga la biserica si sa spele limba clopotului mare din clopotnita cu apa neinceputa. Unterior, in dimineata primei zile de Paste, apa va fi folosita pentru a se spala pe fata. Se spune ca asa, ele vor fi frumoase pe tot parcursul anului si ca feciorii vor alerga dupa ele, asa cum alearga oamenii la Biserica, in noaptea de inviere.
In zone apropiate, Campulung Moldovenesc si Suceava, exista obiceiul ca dupa slujba de Inviere, preotul sa sfinteasca cosurile cu bucate pe care credinciosii le aduc cu ei.
In Tara Motilor, obiceiurile sunt si mai complexe si interesante. Feciorii iau toaca bisericii in noaptea Invierii si merg cu ea pe cimitir. Aici, trebuie sa o pazeasca pentru a nu fi furata de alti feciori. Cine pierde aceasta mini-competitie, va oferi a doua zi un ospat pentru cealalta echipa.
In diferite parti din Moldova, dupa noaptea de inviere, intr-un bol cu apa se pune un ou rosu si unul alb, alaturi de cateva monezi. Tinerii isi clatesc fata cu acea apa in speranta unui an bogat.
Pastele este si un important prilej pentru cadouri. Acestea variaza, de la un cos cu bucate, la Biblia Thompson si alte cadouri mai mult sau mai putin reprezentative. In general, copiii care se intorc acasa din diferite colturi ale tarii sau ale lumii, aleg dintre cele mai frumoase si bogate cosuri cu bucate pentru a le oferi parintilor. Copiii se bucura de fel si fel de dulciuri in ton cu sarbatoarea si in general, masa de Paste este cea pe care se pune cel mai mare accent. Daca ar fi sa alegem doar doua elemente care sigur nu lipsesc de pe masa oricarui crestin in ziua de Paste, cel mai probabil acestea ar fi carnea de miel si ouale rosii.
Leave a comment