Presa scrisa vs presa online – tu de unde iti iei informatiile?
Lupta dintre online si offline nu avea cum sa nu se instaleze si in sectorul media. Daca pana acum cateva decenii sursa principala de informare era presa scrisa, acum pare ca totul s-a mutat in online. Este asta in avantajul celor aflati in cautare de informatii si noutati? Parerile sunt impartite – nimic surprinzator aici.
Cand vei cauta spre exemplu stiri politica Suceava, te vei orienta catre presa scrisa ori catre mediul virtual? Vei avea incredere in cuvintele virtuale, ori in cele tiparite? Decizia este destul de dificila in acest caz si oricum trebuie sa ai format un filtru care sa te ajute sa deosebesti opiniile sustinute si adevarurile de ceea ce poate fi incadrat la categoria “fake news”.
Dupa cum spunea si Mark Twain despre presa din vremea sa, “cine nu citeste ziarele este neinformat, cine le citeste este dezinformat”. Dictonul se aplica si in zilele noastre, cand acest fenomen de “fake news” a inceput sa ia o tot mai mare amploare.
Acest lucru pare sa fie in defavoarea presei virtuale, insa un consumator de stiri are formata deprinderea de a deosebi ceea ce este real de ceea ce este scris doar pentru a atrage click-uri, pentru a primi like-uri sau distribuiri pe retelele de socializare.
Stirile false pot fi deosebite de cele adevarate prin respectarea catorva etape destul de simple. Cu siguranta nimeni nu isi doreste sa faca parte din categoria celor dezinformati, conform citatului mentionat initial. Prin urmare, iata ce trebuie facut:
- Se verifica sursa, dar si autorul stirii
Daca se cauta spre exemplu stiri Suceava, nu vor avea relevanta site-urile de stiri axate pe alte orase, ci doar cele care sunt orientate catre aceasta localitate. Sursa trebuie verificata de fiecare data, pentru a vedea daca este de incredere, daca alte stiri pe care le-a mai prezentat sunt veridice. De asemenea, si autorul stirii trebuie verificat, pentru a vedea daca ceea ce a mai publicat are relevanta si poate fi crezut.
- Se verifica incrucisat informatia transmisa
Un prim semnal care indica faptul ca stirea este de fapt falsa se refera la faptul ca nu mai este transmisa si de alte site-uri, ca nimeni altcineva nu a mai scris despre acelasi subiect. Odata ce se verifica si alte surse si se observa ca respectivele informatii sunt prezentate si de alte surse, veridicitatea este confirmata.
- Se scaneaza articolul dupa o serie de criterii estetice
Daca titlul e prea ademenitor, cel mai probabil e vorba de o stire falsa. Daca in continut informatiile sunt prezentate intr-un format de text care parca prea “sare in ochi”, din nou exista posibilitatea sa ai in fata “fake news”. Astfel de articole si informatii pur si simplu nu merita atentie.
Poate sa para destul de dificil sa faci distinctia intre fake news si stirile reale, insa nu e imposibil. Trebuie doar sa iti creezi o serie de filtre, pentru a nu deveni dezinformat, daca tot online-ul incepe sa predomine si in acest sector de media.
Sonia
Nici nu mai tin minte cand am cumparat ultima data un ziar sau o revista… Totul e mai simplu online..