Schimbarea placutelor de frana
Mecanismul de franare este cea mai importanta componenta a unui vehicul. Unii ar putea spune ca motorul este cel mai important. Ei bine, nu e chiar asa, este intr-adevar o componenta ce pune masina in miscare, dar cum ar fi daca nu ar exista sistemul de franare? Cum ar mai putea fi oprita masina? Oprirea oricand e nevoie este mult mai importanta decat accelerarea.
Odata uzate franele, masina nu va mai putea fi oprita la timp si eficient, astfel se impune intretinerea sistemului de franare pentru deplasarea in siguranta. Cum am putea sti cand sa schimbam placutele de frana? Aproape ca acestea ne spun singure cand trebuie inlocuite, trebuie doar putina atentie.
Principala functie a sistemului de franare este realizarea frecarii intre placutele de frana si discul de frana. Odata apasata pedala de frana, forta este transmisa catre placute, care preseaza discul si duc la incetinirea sau oprirea vehiculului. Frecarea constanta si intensa la care sunt supuse placutele provoaca uzarea lor, astfel afectand performantele de franare ale masinii. In acest sens trebuiesc verificate placutele pentru a nu ramane fara frana in trafic.
Primul semn ca trebuie sa schimbi placutele sunt sunetele stridente si scartaielile pe care le auzi de fiecare data cand apesi pedala de frana. Placutele au o pelicula metalica ce intra in contact cu discul de frana in momentul in care materialul de frictiune s-a uzat, impunandu-se schimbarea placutelor.
In momentul in care masina pare sa nu mai fie controlata doar de sofer, cand trage intr-o parte sau alta, o posibila cauza poate fi si uzura placutelor, care trebuie verificate si ele in acest caz.
Verificarea se poate face vizual. Majoritatea autovehiculelor au jante deschise ce permit proprietarului sa vada gradul de uzura al placutelor fara a da jos rotile cu totul. Va trebui sa cautati materialul de frictiune de pe placuta, sa verificati cat de uzat este acel strat si daca a lasat urme pe discul de frana. In cazul in care si discul prezinta urme de uzura datorita uzurii peste limita a placutelor, se impune schimbarea amandurora.
In momentul in care placutele au ajuns la gradul de uzura in care se impune schimbarea, proprietarul are mai multe optiuni. Un service auto ar fi prima solutie, desi nu este foarte dificila schimbarea placutelor, dar pentru comoditate unii apeleaza la aceasta solutie. Placutele pot fi achizitionate prin service, dintr-un magazin de specialitate, sau proprietarul le poate cumpara de aici si le poate schimba in propriul garaj.
Durata de utilizare a placutelor de frana depinde de multi factori, precum calitatea acestora, materialul de frictiune pe care il au, greutatea vehiculului, incarcatura, stilul de a conduce si multe altele. Schimbarea prea devreme a placutelor este intotdeauna mai buna decat a le schimba prea tarziu, astfel te vei simti in siguranta in timp ce esti in trafic.
Leave a comment