Scurt istoric al masinii de cusut
V-ati pus vreodata intrebarea despre cine a inventat masina de cusut? O folosim pentru ca este extrem de necesara, dar cat de multe cunoasteti despre aceasta? Sunt persoane care au fost curioase sa afle cine anume a revolutionat istoria omenirii cu aceasta inventie ce nu ar putea fi inlocuita. Daca nu stiti inca detalii despre acest subiect, va invitam sa cititi in continuare despre inventatorul masinii de cusut si modul in care aceasta a schimbat evolutia.
Masina de cusut este un obiect necesar, destinat coaserii de tesaturi si materiale. Este vorba despre o activitate deja prezenta atunci cand omul a inceput sa poarte imbracaminte. Diferenta consta in faptul ca pe atunci erau utilizate in fabricarea hainelor chiar si anumite parti din animale pe langa pielea, respectiv blana acestora – coarne, tendoane sau oase.
In anii 1500 au aparut acele metalice, acestea facand mult mai usoara munca tuturor. Au favorizat productia in masa de tesaturi si imbracaminte. La inceput, costul acestora era destul de ridicat, insa in timp au devenit mai accesibile.
Coaserea manuala reprezinta un proces destul de dificil, ca sa nu mai mentionam cat de costisitor era pentru industriile de materiale si imbracaminte. Iata deci cum a aparut nevoia cusutului mecanic, caz ce a captat atentia a numerosi inventatori.
In anul 1790, s-a realizat prima brevare de design a unei masini de cusut, de catre Thomas Saint. Cu toate acestea nu s-au gasit dovezi clare care sa ateste faptul ca acesta ar fi fost cel care a construit masina respectiva. Ani mai tarziu, incercarea de a construi un prototip a esuat, aceasta reprezentand dovada ca Saint nu este tocmai un inventator al masinii de cusut.
Mai tarziu, in 1810, au fost prezentate incercari de masini de cusut de catre Balthasar Kremps, insa nici una dintre acestea nu au fost eficiente. De asemenea, Joseph Madersperger a inaintat cateva propuneri de design pentru masinile de cusut, in jurul anului 1814. La randul sau, nu a avut succes din acest punct de vedere, si acelasi lucru s-a intamplat in 1818, in cazul lui John Knowles si a lui John A. Doge.
Abia in anul 1830 a fost inventata prima masina de cusut functionala. Autorul acesteia este francezul Barthelemy Thimonnier. Fiind de meserie croitor, acesta a realizat in jur de 80 de astfel de dispozitive pentru propria afacere. Cu toate acestea, in jurul anului 1841, toate acestea au fost distruse de proprii angajati care se temeau ca se afla in pericolul de a-si pierde slujbele.
Mai tarziu, s-a urmarit imbunatatirea acestei inventii. Mai multi inventatori au dorit sa isi aduca partea de contribuie in acest sens, insa intaiul model comercial profitabil a fost realizat de Isaac Singer. Aceasta a fabricat o masina de cusut ce era operata cu ajutorul piciorului. Este la ora actuala un nume cunoscut in domeniu, masinile sale fiind dintre cele mai rezistente.
Treptat, acest sector a cunoscut o evolutie infloritoare. Astfel, in anul 1889 au aparul masinile de cusut destinate uzului casnic. Pana in 1905 exista posibilitatea de a pune in functiune dispozitivele numai cu ajutorul electricitatii. Este adevarat ca inca mai sunt persoane care folosesc cusutul manual, insa aceasta inventie cu siguranta a usurat considerabil munca tuturor.
La ora actuala exista o varietate de tipuri de masini de cusut, utilizate in scopuri precise si prezentand caracteristici bine determinate. Atat cele create pentru sectorul industrial, cat si modelele pentru uz casnic se gasesc intr-o varietate de optiuni, de la cele mai cunoscute nume de pe piata, la cele mai putin cunoscute.
Va invit sa accesati pagina www.goodstyle.ro pentru a descoperi masina potrivita nevoilor proprii, la preturi rentabile.
Leave a comment