Smartphone-urile indica depresia
Smartphone-urile ar putea deveni destul de utile, iar specialistii declara ca aceste aparate ar putea sa ne spuna daca oamenii sunt depresivi. Un studiu sugereaza ca urmarirea numarului de minute folosite pe un telefon, dar si locatia, pot oferi indicii despre starea de spirit a utilizatorului. Asadar, oamenii de stiinta sunt de parere ca, cu cat cineva petrece mai mult timp pe telefon, cu atat exista sanse mai mari ca acesta sa fie deprimat. Media zilnica de utilizare a telefonului in cazul celor deprimati este in jur de 68 de minute, comparativ cu 17 minute- in cazul oamenilor fericiti.
Oamenii care petrec mai mult timp la telefon acasa sau in locatii mai putine- masurata prin GPS-ul de pe telefonul mobil- sunt, de asemenea, mai predispusi sa dea semne de depresie. Folosind datele mobile ale telefonului, echipa de cercetare din Statele Unite a reusit sa identifice persoanele cu simptome depresive, cu o acuratete de 87%. Autorul studiului sustine ca „semnificatia acestui lucru este aceea ca putem detecta daca o persoana are simptome depresive dar si severitatea acestor simptome fara sa le punem intrebari oamenilor. In prezent, dispunem de un sistem de masurare obiectiv a comportamentului uman, cu privire la depresie. Si reusim sa o detectam pasiv. ”
Telefoanele pot oferi informatii in mod discret, fara niciun efort din partea utilizatorului
In viitor, smartphone-urile ar putea fi utilizate pentru a monitoriza riscul spre despresie a oamenilor, si va putea permite profesionistilor din domeniul sanatatii sa ofere ajutor rapid atunci cand va fi necesar.
Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat inregistrarile telefonice ale 28 de barbati si femei pe o perioada de doua saptamani, urmarindu-le si locatia acestora. Se pare ca datele mobile sunt o optiune mai potrivita pentru a determina daca cineva sufera de depresie, decat sa le fie adresate intrebari oamenilor. Datele mobile arata ca oamenii depresivi au o tendinta de a nu vizita foarte multe locuri, iar acest lucru reflecta pierdearea motivarii, des intalnita in depresie.
Leave a comment